Poslanci schválili nižší valorizaci penzí, je již průměrný růst o 760 Kč jistý?

04.03.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Po náročných obstrukcích opozice schválila Poslanecká sněmovna nižší valorizaci penzí, a to v průměru o 760 Kč. Kdo musí valorizaci dále schválit? A jak se změní váš důchod?

Úprava penzí snad nikdy nebudila tolik vášní jako při schvalování novely o nižší valorizaci důchodů, která se dotkne přibližně 3,5 milionu důchodců.

V nynější podobě zákona by procentní výměra důchodů vzrostla o 11,5 %, což by odpovídalo průměrnému růstu o 1770 Kč. Nicméně to by byla pro již tak schodkový rozpočet velká rána a jen letos by se na důchody vynaložilo o 34,4 miliardy korun, v dalším roce pak o 58,8 miliardy korun více.

Poslanecká sněmovna tedy 4. března schválila vládní návrh o nižší červnové valorizaci, kdy by se základní výměra důchodu měla zvýšit o 400 Kč, ze 4040 Kč na 4440 Kč, a procentní výměra o 2,3 %. To by odpovídalo růstu průměrného důchodu o 760 Kč. Výdaje na tento růst by byly letos „pouze“ 15 miliard korun.

Vy si v naší důchodové kalkulačce vypočítejte, o kolik by se vám mohl zvýšit důchod od června 2023 při obou variantách, tedy nynější zákonné i podle nově přijímané legislativy.

Zdroj: Depositphotos

Senát novelu schválil 8. března, musí ji podepsat i nový prezident

Novelu zákona o valorizaci penzí schválil senát 8. března.

Novelu musí podepsat ještě prezident.

To se již nebude týkat Miloše Zemana, který v prezidentském úřadu končí 8. března.

O novele tedy bude rozhodovat nově zvolený prezident Petr Pavel, který zatím nechtěl komentovat přijetí nižší valorizace důchodů.

K novele o nižší valorizaci se vyjádří až po inauguraci, která proběhne 9. března. Své stanovisko pak chce nový prezident sdělit 10. března.

Vláda přitom na přijetí novely spěchá, protože musí vejít do platnosti nejpozději 22. března.

V důvodové zprávě totiž samo ministerstvo práce a sociálních věcí píše, že „z pohledu ústavnosti se jako optimální jeví přijmout zákonnou změnu s účinností do 50 dnů od konce měsíce, v němž růst cen dosáhl rozhodné úrovně, tedy do 22. března 2023“.

Právě protiústavnost může být problém, protože podle jednoho z výkladů se dá hovořit o retroaktivitě nižší valorizace důchodů.

Tip: Srovnání průměrné mzdy a důchodu od roku 1994: jsou nyní nejvyšší důchody?

Skončí novela o nižší valorizaci u Ústavního soudu ČR?

Pravděpodobně ano, protože opoziční zástupci se opakovaně vyjadřovali, že v případě přijetí novely bude napadena její retroaktivita, protože není možně měnit pravidla, se kterými již veřejnost dopředu počítá.

Toto očekávání bylo podĺe mnohých právníků splněno 10. února, kdy Český statistický úřad vydal čísla o lednovém růstu cen, na jejichž základě se následně stanovují hodnoty valorizace.

Napadnutelné je ovšem i zrychlené schvalování novely ve stavu legislativní nouze, protože stav legislativní nouze by měl být přijat „za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody“.

A ne v případě, že je vláda zaskočena rychlým růstem cen a je nucena valorizovat.

Vláda argumentuje tím, že podmínky stavu legislativní nouze byly splněny kvůli zabránění hrozbě značné hospodářské škody, tedy velkým výdajům na valorizaci důchodů.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský očekává, že jeho senát bude novelu projednávat.

Jestliže Ústavní soud rozhodne o protiústavnosti novely, pravděpodobně by došlo k doplácení valorizace důchodů na úroveň nynější zákonné úpravy.

Vy můžete vývoj a schvalování valorizace důchodů sledovat na Facebooku Financí.cz.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 53 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY