Kdo vlastní velké pivovary v Česku a které jsou stále v českých rukách?

27.03.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Kdo vlastní největší pivovary v Česku? Kdo vlastní značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Budvar, Staropramen či Svijany? Jaké měly příjmy a který český pivovar je největší?

České pivovarnictví má tradici přesahující stovky let a prošlo řadou turbulentních období včetně vyvlastnění komunisty, divoké privatizace v 90. letech, rušení pivovarů a koronavirové pandemie. V posledních letech se české pivo těší celosvětově rostoucí oblibě, což se projevuje růstem vývozu. Jak to v současnosti vypadá s českými pivovary a kdo je vlastní?

Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, Radegast i Velkopopovický kozel – pivo s řízem vycházejícího slunce 

Plzeňský Prazdroj je akciovou společností s jediným akcionářem, japonskou společností Asahi, která patří mezi největší pivovarnické skupiny na světě a v roce 2022 její příjem činil téměř 22 miliard dolarů.

Prazdroj společnost Asahi zakoupila v roce 2016 od belgické společnosti Anheuser-Busch za 200 miliard korun. Plzeňský Prazdroj vlastní řadu značek piva, které se vaří ve třech pivovarech:

  • Pilsner Urquell, Gambrinus a Primus jsou vařeny v plzeňském pivovaru,
  • Radegast v pivovaru v Nošovicích,
  • Velkopopovický Kozel v pivovaru ve Velkých Popovicích.

Plzeňský Prazdroj je největším vývozcem piva v Česku. V roce 2022 exportoval téměř dva miliony hektolitrů piva.

Tržby v roce 2022 činily 19,61 mld. Kč, čistý obrat činil 24,22 mld. Kč, zisk po zdanění pak byl 5,92 mld. Kč. Finanční výsledky za rok 2023 by měly být známy začátkem července.

V Česku prodal Prazdroj v roce 2023 celkem 7,3 milionu hektolitrů piva, spolu se zahraničním prodejem pak bylo loni prodáno 12,4 milionu hektolitrů piva, v roce 2022 to bylo 11,1 milionu hektolitrů.

Tip: Víte, kde se vaří česká piva? Zkuste si to v kvízu

Pivovary Staropramen v kanadsko-amerických rukách

Společnost Pivovary Staropramen s. r. o. je vlastněna firmami z kanadsko-americké skupiny Molson Coors, která rovněž patří mezi významné globální pivovarnické společnosti s příjmem 11,7 miliardy dolarů v roce 2023.

Pod společnost Pivovary Staropramen spadají piva Staropramen, Braník, Vratislav a Velvet, která se vaří v pražském pivovaru na Smíchově, dále Ostravar, který se vaří v ostravském pivovaru. Loni společnost ukončila výrobu v pardubickém pivovaru, kde se vařilo pivo Pernštejn. Výroba piva Pernštejn byla přesunuta do ostravského pivovaru. Pardubický areál byl letos prodán investiční společnosti Conseq.

Pod Pivovary Staropramen s. r. o. spadá i slovenská pobočka Staropramenu a Zagrebačka Pivovara d.o.o., která má na chorvatském trhu přibližně 40% podíl (pivo Ožujsko).

V roce 2022 šlo z Pivovarů Staropramen na export přibližně 952 tisíc hl piva.

Čistý obrat společnosti Pivovary Staropramen činil v roce 2022 11,24 mld. Kč, Pivovary Staropramen v roce 2022 dosáhly ztráty po zdanění 2,48 mld. Kč.

Starobrno, Krušovice či Zlatopramen patří pod Heineken

Další z pivovarnických gigantů, belgický Heineken, vlastní společnost Heineken Česká republika, a.s. Heineken měl v roce 2023 celosvětově příjem ve výši 36,4 miliardy eur, čistý zisk pak činil 2,3 miliardy eur.

Heineken v Česku vlastní pivovar Starobrno v Brně, kde se vaří Starobrno a Hostan, dále Královský pivovar Krušovice ve středních Čechách a pivovar Velké Březno v severních Čechách, kde se vaří Zlatopramen, Březňák, Dačický či Louny.

Na Slovensku Heineken vlastní pivovar Hurbanovo, kde se vaří například Zlatý Bažant, Kelt či Corgoň.

Se slovenským Zlatým Bažantem se snaží Heineken proniknout více na český trh a po Česku se otevírají první Bažantovny, což je nový koncept franšíz.

Zisk Heineken Česká republika, a.s., byl v roce 2022 zhruba 222 milionů korun, čistý obrat pak 3,80 miliardy korun.

 

Budějovický Budvar – pivovar v rukou národa pivařů

Budějovický Budvar je národním podnikem, který vlastní Česká republika a je zřizovaný Ministerstvem zemědělství ČR.

Budějovický Budvar je celosvětově znám především kvůli značce Budweiser Budvar, který ovšem nemůže používat po celém světě (např. v USA, kde používá značku Czechvar). Od roku 2013 vyrábí i pivo Pardál.

Budějovický Budvar je druhý největší exportér piva v Česku právě kvůli vyhlášenému Budweiseru.

Celkový výstav piva v roce 2022 činil 1,79 milionu hektolitrů, vývoz činil 1,27 milionu hektolitrů (71,5 % produkce).

Budějovický Budvar měl v roce 2022 čistý obrat ve výši 3,2 miliardy korun, zisk po zdanění činil 200 milionů korun.

Manažerka komunikace a lokálního marketingu Budvaru Barbora Povišerová komentovala výsledku roku 2023 následovně: „V loňském roce činil náš výstav rekordních 1,865 mil. hl., meziročně to znamenalo o 4,29 % více. Tržby vzrostly dokonce o více než 11 %. Dařilo se na exportu, ale podobný pozitivní trend jsme zaznamenali také na tuzemském trhu.“

Tip: Kalkulačka zdanění u piva, kolik odvedete na DPH a spotřební dani?

Lobkowicz Group – piva čínského draka 

Pod pivovary Lobkowicz Group patří piva Lobkowicz, Platan, Klášter, Rychtář, Černá Hora či Ježek.

Pivovary Lobkowicz Group vlastní společnost LAPASAN, jež spadá pod čínskou nadnárodní společnost CITIC. Do letošního roku byl předsedou představenstva Pivovarů Lobkowicz Jaroslav Tvrdík, jenž se chce více věnovat fotbalovému klubu SK Slavia Praha, který byl rovněž majetkem společnosti CITIC. Slavii ovšem na konci roku 2023 koupil český miliardář Pavel Tykač. CITIC se rovněž stáhl z letecké společnosti Smartwings.

Podobný osud málem potkal i pivovary Lobkowicz Group. Od roku 2020 se je snažila společnost CITIC prodat, protože hospodářské výsledky společnosti končily ve ztrátě. Tento trend se projevil i v minulých letech, kdy v roce 2021 společnost skončila ve ztrátě 104 milionů korun, v roce 2022 pak ztráta přesáhla 78 milionů korun. Obrat v roce 2021 dosáhl 884 mil. Kč, v roce 2022 pak 1 mld. Kč.

Pod pivovary Lobkowicz Group spadají:

  • pivovar Protivín, kde se vaří Platan a pivo Lobkowicz,
  • pivovar Hlinsko, kde se vaří Rychtář,
  • pivovar Černá Hora, kde se vaří Černá Hora a pivo Uherský Brod (Perun, Patriot),
  • pivovar Jihlava, kde se vaří Ježek.

Další pivovar ve Vysokém Chlumci, kde se původně vařilo pivo Lobkowicz, je od roku 2021 uzavřen. Již od roku 2020 se pivo Uherský Brod nevaří v pivovaru Uherský Brod, ale v pivovaru Černá Hora.

Svijany, Rohozec, Primátor v rukou rodiny Kučerů

Pivovary Svijany, Rohozec a Primátor spadají pod holding LIF Group. Největší podíl ve společnosti LIF Group mají skrze LIFPRO, a. s., Miroslav Kučera a jeho syn Tomáš Kučera.

Čistý obrat Pivovaru Rohozec v roce 2022 byl 111 milionů korun, zisk po zdanění 2 miliony korun.

Čistý obrat v roce 2022 Pivovaru Primátor činil 218 milionů korun, zisk po zdanění pak činil 18,7 milionu korun.

Čistý obrat v roce 2022 Pivovaru Svijany činil 1,03 miliardy korun, zisk po zdanění pak činil 104,7 milionu korun.

Celkem tedy měly pivovary v roce 2022 obrat 1,36 miliardy korun a zisk po zdanění činil 125 milionů korun.

Marketingový manažer společnosti Svijany, Michal Matys, loňský rok komentoval následovně: „Loňský výstav Pivovaru Svijany byl s celkem 658 914 hl meziročně zhruba o 1 % vyšší. Na export loni směřovalo celkem 94 204 hl piva, o 11 % více než v roce 2022. Hlavním exportním trhem zůstává Slovensko, ale velmi dynamicky v posledním období roste i vývoz na polský trh (loni o 13 %). Celkově byl rok 2023 z hospodářského hlediska dalším velmi složitým rokem, během nějž se pivovar musel vyrovnávat s mnoha nejrůznějšími negativními vlivy, v první řadě samozřejmě s inflačními tlaky.“

Když miluješ Holbu, Litovel či Zubr, není co řešit… Kofola

Značky piv Holba, Litovel a Zubr spadají pod společnost Pivovary CZ Group a od listopadu 2023 je většinovým vlastníkem společnost Kofola ČeskoSlovensko.

Dalšími spolupodílníky jsou investiční skupina RSJ (29 %) a ÚSOVSKO a. s. (20 %).

Kofola ČeskoSlovensko a.s. je česká akciová společnost, která je obchodována na pražské burze. Hlavním akcionářem Kofoly je společnost Aetos většinově vlastněná Janisem Samarasem, ředitelem Kofoly.

Pivovar Holba sídlí v Hanušovicích, Litovel v Litovli a pivo Zubr se vaří v pivovaru v Přerově.

Loni Pivovary CZ Group uvařily přes 826 tisíc hl piva, z čehož třetina šla na export. Čistý obrat Pivovarů CZ Group byl v roce 2022 1,3 miliardy korun, zisk pak činil 94 milionů korun.

Uvidíme, zda se synergie hanáckého piva a nealkoholických nápojů ostravské společnosti Kofola vyplatí. Dodejme, že tržby skupiny Kofola činily 1,24 miliardy korun a čistý zisk činil 209 milionů korun.

Tip: Denně si dám jedno pivo, kolik zaplatím za rok na dani?

Rodinný pivovar Bernard z poloviny v rukou Belgičanů

Rodinný pivovar BERNARD a. s. je od roku 2001 vlastněn z 50 % belgickou pivovarnickou skupinou Duvel Moortgat, dalších 50 % patří napůl zakladateli pivovaru, řediteli Stanislavu Bernardovi (25 %) a vrchnímu sládkovi Josefu Vávrovi (25 %).

Pivovar Bernard sídlí v Humpolci, Stanislav Bernard s Josefem Vávrou koupili pivovar v privatizaci. 

V roce 2023 pivovar Bernard vystavil 410 tisíc hl piva, nejvíce v historii. V roce 2022 byl výstav pivovaru bezmála 398 tisíc hl piva.

Rodinný pivovar Bernard exportuje 20 % produkce do 25 zemí světa, nejvíce na Slovensko, do Švédska a do Bulharska.

Rodinný pivovar Bernard v roce 2022 dosáhl čistého obratu ve výší 982 milionů korun a zisku po zdanění 145 milionů korun.

Vlastníci pivovarů v Česku

Zdroj: Shutterstock

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 114 krát

Články ze sekce: Spotřebitel