ČSSD opět předložila návrh na odškodnění klientů Union banky

26.09.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Skupina poslanců ČSSD ve Sněmovně opět předložila návrh na dodatečné odškodnění klientů zkrachovalé Union banky. Týká se pouze fyzických osob a dosahovat má zákonem stanovené hranice 100.000 eur, tedy asi 2,7 milionu korun na osobu. Stejný návrh předložili sociální demokraté už v létě 2013, tehdejší úřednická vláda Jiřího Rusnoka ho odmítla a Sněmovna už o něm před volbami nerozhodla.

Spolupředkladatel návrhu poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) řekl ČTK, že dodatečné odškodnění by se týkalo asi 60.000 lidí. Někteří z nich se cítí ukřivděni a obracejí se na poslance ČSSD s žádostí o nápravu. Peníze by vyplácel Fond pojištění vkladů a podle předkladatelů by tak nenastaly žádné dopady na státní rozpočet. Návrh nejprve dostane k projednání vláda, bez ohledu na její stanovisko se jím pak budou zabývat poslanci.

Union banka zavřela pobočky v únoru 2003. V celé republice měla přibližně 130.000 klientů, 90 poboček a údajně disponovala vklady v celkové výši 17 miliard korun. Po prohlášení konkurzu byly uznány pohledávky za 15,1 miliardy korun.

Klienty Union banky už částečně v minulosti odškodnil Fond pojištění vkladů. Po krachu banky vyplatil klientům 90 procent jejich vkladů, nejvýše však do 800.000 korun. V konkurzu si pak tyto peníze nárokoval. Klienti v konkurzu žádali o vyplacení zbylých deseti procent jejich vkladů či větší částky, pokud jejich vklady přesahovaly 800.000 Kč.

Union banka byla středně velká banka, která na českém trhu působila v letech 1991 až 2003. V roce 2003 jí Česká národní banka odebrala bankovní licenci a banku soud poslal do konkurzu.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ