Analytici: Srpnový růst průmyslu vykompenzoval červencový propad

07.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Srpnový růst průmyslové výroby téměř plně vykompenzoval červencový propad, který způsobily celozávodní dovolené, shodli se dnes analytici, které oslovila ČTK. Nejvíce to platilo v automobilovém průmyslu, který rostl o více než polovinu. Ve zbytku roku očekávají mírný růst průmyslu. Průmyslová produkce v srpnu meziročně posílila o 13,1 procenta, zatímco v červenci o 14,1 procenta klesla.

\"Průmysl se rychle vzpamatoval z šoku, který utrpěl v červenci. Srpnový růst produkce podpořen meziročně dvěma pracovními dny navíc v podstatě vyvážil markantní pokles v předchozím měsíci. Pochmurné vyhlídky, které se pro český průmysl mohly rýsovat na základě červencových čísel, tak jsou nyní zcela zažehnány,\" komentoval čísla analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Průmysl se v srpnu opět ujal role motoru české ekonomiky, který nejenže maže červencový dovolenkový propad, ale i nadále táhne ekonomiku nahoru, doplnila analytička ČSOB Irena Procházková. Předpokládá proto, že solidní růst bude pokračovat i v podzimních měsících a že česká ekonomika si díky tomu udrží růst nad hranici dvou procent.

Z hlediska struktury podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky nepřekvapí, že největším tahounem byla výroba motorových vozidel. Ta v červenci meziročně klesla o 35 procent, ale v srpnu následoval naopak meziroční růst přes 51 procent. \"Srpnová data potvrdila, že letošní léto bylo poněkud rozmarné. Závěr je optimistický, ale opatrný. Průmysl zřejmě dále poroste, ale spíše umírněným tempem. \"Pro letošek dále počítáme s mírným zpomalením růstu průmyslové výroby na 3,3 procenta z loňských 4,6 procenta. V příštím roce čekáme mírné zrychlení na 3,5 procenta,\" odhadl.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová ale připomněla, že po očištění od vlivu různého počtu pracovních dnů průmyslová produkce v kumulaci za červenec a srpen 2016 meziročně klesla o 0,2 procenta. Stále je podle ní vidět závislost na zahraniční poptávce. \"Takže s prvními problémy globální ekonomiky budeme mít problémy také. A problémů je kolem nás víc než dost. Hned za hranicemi doutná Deutsche Bank a v Asii Čína, jejíž slabší poptávka se už zrcadlí v číslech z Německa. Očekávám proto postupné zpomalování růstu průmyslové výroby,\" uzavřela.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK