Co jsou decentralizované burzy (DEX) a proč byste je měli využívat?

27.05.2024 | , presale.99bitcoins
Komerční sdělení


Kryptoměny lze v současné době nakupovat a obchodovat mnoha různými způsoby. Mezi jeden z těch vůbec nejznámějších patří kryptoměnové burzy, které prostřednictvím svých webových platforem či aplikací poskytují investorům přístup na kryptoměnový trh.

Zdroj: Shubham Dhage

Tyto burzy lze však rozdělit do dvou hlavních kategorií, přičemž o jedné z nich - tedy o tzv. decentralizovaných burzách, se budeme bavit právě v tomto článku. Pojďme si ji představit a uvést příklady kryptoměn, které jsou na takové burze zalistovány.

Výhody decentralizovaných burz

Decentralizované burzy, zkráceně často označované jako DEX, představují platformy, které nespravuje žádná centrální autorita (podobně jako v případě kryptoměn). Na rozdíl od burz centralizovaných (CEX) zde však samotná burza nevystupuje jako správce uživatelova účtu ani jako prostředník k obchodu.

To znamená, že samotní obchodníci či uživatelé této burzy jsou sami zodpovědní za správu svých aktiv - ostatně jako to u kryptoměnových aktiv má z jejich principu být. Samotné provádění obchodů poté probíhá skrze tzv. smart kontrakty, které jsou implementovány přímo na blockchainu a které v případě, že obě strany splní své závazky, schvalují provedení obchodu.

Jako hlavní výhodu lze označit u DEX zejména anonymitu, což představuje také hlavní rozdíl od centralizovaných burz. Uživatelé v tomto případě nemusejí vyplňovat ověření totožnosti v rámci svého účtu ani své osobní údaje.

Největší decentralizované burzy

Abyste si mohli decentralizované burzy prohlédnout nebo navštívit, níže uvádíme graf těch největších, které můžete v současné době používat:

Tržní podíl decentralizovaných burz, Zdroj: The Block

Každá z těchto burz může nabízet k obchodování mírně odlišné kryptoměny, takže doporučujeme do nabídky těchto aktiv nejprve nahlédnout před tím, než začnete burzu využívat - jednak z důvodu zjištění, zda se vámi vybraná kryptoměna na platformě nachází, a druhak také z hlediska seznámení se s celým obchodním rozhraní nebo účtovanými poplatky.

DEX mohou nabídnout vysoké zhodnocení

Co se týče kryptoměn, které jsou na DEX obchodovány, jejich nabídka se může od těch na CEX lišit. Na DEX si totiž může uvést své vlastní tokeny v podstatě každý. To pochopitelně nabízí mnoho prostoru pro možnost obchodovat nové a inovativní projekty již v jejich brzkých fázích. Na druhou stranu ale také otevírá bránu různým podvodným projektům, které se zde mohou také objevit.

Jakmile se tokeny uvedou na decentralizované burzy, dozví se o nich zpravidla mnohem více obchodníků a zájemců, což má výrazný vliv na cenu. Z toho důvodu také mnoho obchodníků a účastníků krypto trhu sleduje nové kryptoměny (např. v předprodeji), které zároveň oznamují svůj brzký vstup na DEX.

Jako příklad si můžeme uvést kryptoměnu WIF - DogWifHat, která po svém vstupu na decentralizované burzy na konci února tohoto roku zažila zhodnocení ve výši tisíců procent. Aktuálně se jedná již o projekt s velkou tržní kapitalizací, která se pohybuje okolo 3 miliard dolarů.

V případě, že je zalistování určitého tokenu na DEX úspěšné, následuje poté zalistování také na CEX. Díky regulaci ze strany centralizovaných burz tak nemůže být na těchto platformách zalistován projekt, který tyto regulace nesplňuje.

Které tokeny budou brzy zalistovány na DEX?

Abyste si mohli prohlédnout projekty, které teprve fáze zalistování na DEX čeká a které tak mohou být zajímavou ukázkou, jak bude celý tento proces probíhat, uvedeme si nyní 2 kryptoměny nazývané jako 99Bitcoins a 5thScape.

99Bitcoins - Inovativní studijní platforma s mechanikou Learn-to-Earn

Jako první příklad si představíme kryptoměnu, která se aktuálně nachází ve fázi předprodeje. Pokud si nejste jisti, co to předprodej znamená, jedná se jednoduše o způsob, pomocí kterého tvůrci nabízejí tokeny své vytvořené kryptoměny prvním investorům. Díky tomu jsou schopni od těchto investorů vybrat finanční prostředky, které následně využijí pro další rozvoj celého projektu.

Předprodej je tak první etapou existence určité kryptoměny, přičemž mezi úspěšné předprodeje můžeme zařadit v současné době například druhou největší kryptoměnu na světě - ethereum, nebo třeba ultrarychlý EOS.


Roadmapa 99Bitcoins, Zdroj: 99Bitcoins

99Bitcoins vyvíjí projekt, který má pomoci nejen obchodníkům s kryptoměnami, ale i jakýmkoliv zájemcům se dozvědět nové informace o fungování kryptoměnového trhu. Toho chtějí tvůrci docílit vývojem platformy, která bude poskytovat různé druhy kurzů. Mezi ty se řadí například:

  • Základy blockchainu
  • Obchodování na CEX i DEX
  • Bezpečnost při používání blockchainu
  • Staking a odměny za vytěžené bloky
  • Bezpečnost při používání osobních peněženek
  • Pokročilé obchodování s kryptoměnami

Jednotlivých kurzů bude přirozeně postupem času přibývat, nicméně i v této chvíli můžeme říci, že se jedná o velmi zajímavou a širokou nabídku, kterou budou moci uživatelé procházet a jednotlivá témata pak podrobněji studovat.

Obsah, který uživatelé získají používáním platformy 99Bitcoins. Zdroj: https://presale.99bitcoins.com/cz

Jednou z nejzajímavějších mechanik je bezesporu tzv. Learn-to-Earn. V rámci ní totiž bude možné získávat odměny za dokončení jednotlivých kurzů. Tato odměna bude uživatelům distribuována v podobě tokenů $99BTC, nativní měny celého ekosystému. Samotná mechanika Learn-to-Earn tak navazuje na podobné oblíbené systémy, jako jsou např. Play-to-Earn nebo Tap-to-Earn u jiných kryptoměnových projektů.

V popisu každého kryptoměnového projektu by neměla chybět také tzv. tokenomika, tedy alokace nativních tokenů ze strany tvůrců do jednotlivých kategorií. V rámci 99Bitcoins je tato tokenomika nastavena následovně:

  • Předprodej - 10,5 %
  • Staking - 14 %
  • Zásoby projektu - 27,5 %
  • Komunitní odměny - 17 %
  • Likvidita - 8 %
  • Marketing - 23 %

Celková nabídka zahrnuje přesně 99 miliard tokenů, přičemž z tohoto rozdělení si můžeme všimnout, že tvůrci aktuálně ponechávají značnou část tokenů v zásobě. Zajímavá je také alokace pro předprodej, která zahrnuje cca desetinu z celkové nabídky - tato hodnota není v porovnání s ostatními projekty nikterak vysoká. Přestože se tak pro předprodej alokovalo poměrně mnoho tokenů, zdá se, že jejich větší část je určena na jiné složky jako marketing, staking či zásoby.

Koncept 99Bitcoins představuje zřejmou inovaci ve světě kryptoměn a online studijních platforem. Jsme proto zvědaví, jak se podaří naplánované zalistování na první kryptoměnové burzy a zda bude projekt směřovat požadovaným směrem.

5thScape - Portál s nabídkou her či filmů v rámci virtuální reality

Jako další velmi nadějnou kryptoměnu, která se aktuálně řadí na přední příčky v žebříčku nejzajímavějších kryptoměn před zalistováním na decentralizované burzy, můžeme uvést 5thScape.

Tento projekt se zaměřuje na vývoj platformy, která bude hlavním portálem do světa virtuální reality (VR) a rozšířené reality (AR). Hlavními produkty s prvky virtuální reality budou především hry, různé druhy filmů nebo učení se skrze nativní vzdělávací platformu.

Tokenomika kryptoměny 5thScape, která obsahuje celkem 4 alokace. Zdroj: www5thscape.com

Podobně jako výše zmíněná kryptoměna se i 5thScape nachází ve fázi předprodeje. Před zalistováním na první DEX a CEX tak mohou zájemci nakoupit tokeny právě formou předprodeje, nicméně jakmile tato akce skončí, tokeny budou dostupné již pouze na burzách.

Tvůrci pro hráče vyvíjejí celou řadu velkolepých her. První z nich - bojový titul s názvem Cage Conquest s motivy MMA, je dokonce již nyní dostupný k nákupu v obchodě Meta. Zde má nastavenou cenovku ve výši 9,99 $. Před samotným zalistováním tokenů tak zde již mají hráči téměř hotový produkt, který si mohou vyzkoušet a zahrát.

Co se týče produktů dalších, tvůrci na svých webových stránkách uvádějí také další herní tituly, mezi kterými nalezneme například závodní hru Thrust Hunter, fotbalovou akci Immerse Kickoff, lukostřeleckou akci Archery Master nebo kriketový multiplayer s názvem Epic Cricket Arena. Jak hráči, tak i potenciální zájemci o tokeny 5SCAPE zde mají uvedeno přesně to, s čím tvůrci v blízké budoucnosti půjdou na trh.

Své plány výborně představují v rozvržení budoucích kroků pro vývoj projektu - o těch informuje dokument nazvaný jako „roadmapa”. Ta je aktuálně rozdělena do celkem 4 fází:

  • Fáze 1 - Pojednává o samotném startu projektu v prvním čtvrtletí roku 2024. Tvůrci se v tomto období měli v plánu zaměřit na start předprodeje a první budování své komunity. Nechybělo ani zveřejnění prvního traileru k výše zmiňované hře Cage Conquest.
  • Fáze 2 - Druhá fáze se poté zaměřuje na vydání hry Cage Conquest, které bude doplněno o nový trailer na hru Epic Arena a záměr dále rozšiřovat svou komunitu.
  • Fáze 3 - Ve třetím čtvrtletí tohoto roku se držitelé tokenů a samotní investoři budou moci těšit především na zalistování tokenů na první decentralizované burzy. Tokeny 5SCAPE by měly být uvedeny také na známých platformách jako CoinMarketCap a CoinGecko, které slouží pro sledování cenového vývoje kryptoměn nebo jejich porovnávání.
  • Fáze 4 - Na závěr 2024 je v plánu publikace hry Epic Arena, získání privátních prostředků pro budoucí vývoj celého ekosystému 5thScape nebo zveřejnění trailerů pro další hry jako Archery Master nebo Thrust Hunter.

Můžeme tedy říci, že toho mají tvůrci v plánu skutečně mnoho. Plán prozatím následují, takže zájemcům nezbývá nic jiného než se těšit na nové funkce v rámci VR či AR a na nové vzrušující hry.

Přejít na projekt
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení