Ceny ropy zůstaly na konci týdne stabilní

21.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se na konci týdne stabilizovaly a po dočasném vzestupu na maxima zůstaly nakonec beze změn i za celý týden. Čtvrteční pokles cen se po zmírnění růstu kurzu dolaru zastavil a trh zvažuje vyhlídky na to, zda se Rusko či jiné země připojí k dohodě ropného kartelu OPEC na snížení těžby.

Cena severomořské ropy Brent se v 19:50 SELČ pohybovala kolem 51,60 dolaru za barel s nárůstem asi o půl procenta. Americká lehká ropa WTI pak zůstala takřka beze změny kolem 50,70 USD.

Ve středu se cena WTI vyšplhala až na maximum za 15 měsíců a dostala se do blízkosti 52 dolarů za barel. Za celý týden ale po čtvrtečním poklesu oba druhy ropy nevykázaly výraznější změnu. Od 27. září, kdy se OPEC předběžně dohodl na prvním snížení těžby za osm let, ropa získává kolem 13 procent.

Dolar navázal na čtvrteční růst a vyšplhal se na maximum za osm měsíců, později ale zisky zmírnil.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 51,62 51,38 New York - Nymex WTI prosinec 50,68 50,63

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK