Nezapomeňte na zimní pneu. Nehodu na letních pojišťovna nemusí proplatit

27.10.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Výrazné ochlazení připomnělo, že zima se blíží a tradiční hlášení o silničářích, kteří zaspali, může zaznít už brzy. Řidiči, kteří nestihnou pneumatiky vyměnit včas, mohou v lepším případě očekávat dlouhé čekací lhůty v pneuservisech, v horším těžkosti na nesjízdných silnicích, pokuty od všímavých policistů nebo snížené plnění od pojišťoven, pokud dojde k nehodě.

Řidiči by s přezutím na zimní pneumatiky neměli dlouho váhat. Zákon ukládá povinnost přezout automobily do zimního obutí, pokud kalendář ukáže období mezi 1. listopadem a 31. březnem a zároveň se na silnicích nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, případně díky povětrnostním podmínkám lze podobný vývoj předpokládat. Otálet se nevyplácí, řidiči, kteří nestihnou pneumatiky vyměnit včas, mohou v lepším případě očekávat dlouhé čekací lhůty v pneuservisech, v horším těžkosti na nesjízdných silnicích, pokuty od všímavých policistů nebo snížené plnění od pojišťoven, pokud dojde k nehodě. Před každou zimou se vyplatí prověřit také povinnou a doporučenou výbavu automobilu. Ta může chvíle strávené v nepojízdných vozech během zimních kalamit podstatně zkrátit či zpříjemnit.

Pozor na sjeté zimní pneumatiky

Podle Policie ČR je zimní pneumatika na bočnici označena jako M+S (M-S, M/S, M&S, MS). Někteří výrobci pneumatik zavedli i alternativní označení, kterým je symbol horského štítu a sněhové vločky na bočnici pneumatiky. Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3500 kg), nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Podle průzkumů bylo zjištěno, že zimní pneumatika s hloubkou vzorku nižší než 4 mm (u vozidel do 3 500 kg) ztrácí na sněhové pokrývce své optimální vlastnosti, tzv. samočistící efekt. Řidiči mohou použít také protektorované pneumatiky, označené výše uvedeným symbolem, případně terénní pneumatiky.

Dopravní značka „Zimní výbava“ vyžaduje zimní přezutí vždy

Značku, která je relativně nová a upozorňuje na úseky vyžadující zimní pneumatiky povinně od 1. listopadu do 30. dubna - bez ohledu na stav vozovky, někteří řidiči stále přehlížejí. Přesto se vyplatí věnovat jí v rizikových úsecích dostatečnou pozornost a uvědomit si, že bez odpovídajícího vybavení není možné označené úseky projet.

Nehodu na letních pneumatikách nemusí pojišťovna proplatit

Řidiči by měli brát na zřetel, že jezdit v zimně na letních pneumatikách se nevyplácí také kvůli možným škodám. „Dojde-li k nehodě, pojišťovna řidiči uhradí vzniklou škodu v rámci povinného ručení nebo havarijního pojištění. Nicméně, nevhodné pneumatiky jsou důvodem nezpůsobilosti vozidla k provozu na pozemních komunikacích a pojišťovna pak může plnění krátit nebo odmítnout,“ vysvětluje Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Podzimní kontrola vozidla a jeho povinné výbavy

Důkladná kontrola vozu by měla být pravidlem a podzim je pro ni ideálním obdobím. Vyplatí se prověřit osvětlení vozidla hlavními světlomety - denní svícení, směrovky, mlhovky. Vizuálně zkontrolovat motor, abychom se přesvědčili, že kabely a hadičky nejsou poničeny. Důležitá je také kontrola hladiny oleje a nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Pozornost si zaslouží i povinná výbava, která zahrnuje reflexní vestu, lékárničku, hever, rezervní kolo případně soupravu na opravu defektu, výstražný trojúhelník, klíč na matice kol, žárovky, pojistky.

Výbava, kterou v zimě oceníte

Pokud s autem uvíznete v létě uprostřed lesů, může se nakonec jednat o zajímavé zpestření vaší cesty a nastalá situace vás pravděpodobně nijak neohrozí, nepočítáme-li časové zpoždění. Jinak tomu ale může být, když ve vánici nebo vichřici zůstanete bez pomoci trčet několik hodin uvězněni v mrazivém počasí ve vašem nepojízdném automobilu. I na takové situace by se zodpovědní motoristé měli připravit. Zejména pokud míří na delší cestu, vyplatí se přihodit do kufru i zavazadlo pro případ nouze. To by mělo obsahovat například startovací kabely, baterku, deku, pracovní rukavice, škrabku na led, láhev s pitnou vodou, sněžné řetězy, případně pár energetických tyčinek a dobrou knihu.


Zdroj: Slavia pojišťovna

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ