Kalousek navrhne snížit DPH na 10 a 20 pct a zrušit přirážku

28.11.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek navrhne snížit sazby daně z přidané hodnoty na předkrizovou úroveň deset a 20 procent. Současně s tím chce zrušit sedmiprocentní solidární daňovou přirážku pro lidi s vysokými příjmy. Svůj návrh představil na dnešní tiskové konferenci a chce ho představit ve Sněmovně ve středu při druhém čtení vládního daňového balíku.

Kalousek poukazoval hlavně na to, že vláda chce zrušit zdanění výsluh bývalých vojáků a příslušníků bezpečnostních sborů. Podle něj tak chce této skupině udělit výjimku. Chtěl by proto snížením sazeb vrátit peníze všem, kteří na to podle jeho názoru mají nárok. Vládním stranám vyčetl, že zvýšení daní v minulosti kritizovaly, sazby ale nesnížily a peníze si ponechávají.

Nyní platí tři sazby DPH: 21, 15 a deset procent. Na současnou úroveň 15 a 21 procent vzrostly sazby DPH od roku 2013 v důsledku daňového balíčku bývalé vlády Petra Nečase (ODS), v níž byl Kalousek ministrem financí. Zvýšení mělo platit do konce roku 2015.

Daň z přidané hodnoty měla být podle dřívějších daňových předpisů od letoška jednotná, a to 17,5 procenta. Nynější vláda tento plán předchozí pravicové vlády zrušila v novele, kterou zavedla druhou sníženou sazbu DPH deset procent. Sazba se vztahuje od roku 2015 na knihy, kojeneckou výživu a léky včetně veterinárních léčiv. Do seznamu by mohly od příštího roku přibýt noviny a časopisy. Ve Sněmovně to prosadila opoziční KSČM, nyní musí normu ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL zdůvodňovala zrušení zavedení jedné sazby DPH tím, že by zdražily potraviny a další sociální položky, u nichž by musela vzrůst o 2,5 procentního bodu. Kalousek ale tedy poukazoval na to, že sjednocená sazba by snížila daňovou zátěž u DPH o 24 miliard korun.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ