Cena ropy díky naději na prodloužení dohody o snížení těžby roste

29.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. března (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou. Náladu na trhu zlepšily spekulace, že členové ropného kartelu OPEC a další přední světoví těžaři ponechají v platnosti svoji dohodu o omezení těžby až do konce letošního roku. Růst částečně zbrzdila zpráva o vývoji zásob a těžby v USA.

Kolem 18:00 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,7 procenta na 70,04 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 0,7 procenta na 64,84 dolaru za barel.

Od ledna se cena ropy zvýšila o zhruba čtyři procenta a je na nejlepší cestě vykázat růst již třetí čtvrtletí za sebou, což by bylo nejdelší růstové období od roku 2010.

Organizace zemí vyvážejících ropu, Rusko a další přední těžaři ropy začali snižovat těžbu v lednu 2017. Cena ropy Brent díky tomu od té doby stoupla o zhruba čtvrtinu. Podle zdrojů z OPEC kartel a jeho spojenci pravděpodobně na svém červnovém setkání ponechají v platnosti dohodu do konce letošního roku.

Růst částečně zbrzdila týdenní zpráva o situaci na trhu s ropou v USA. Zásoby ropy minulý týden stouply o 1,6 milionu barelů a těžba podle údajů vládního úřadu EIA stoupla na rekordních 10,43 milionu barelů denně. Zásoby mají tendenci růst v prvním čtvrtletí, protože mnoho rafinerií přerušuje činnost kvůli údržbě, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 70,04 69,53 New York - NYMEX WTI květen 64,84 64,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK