V USA vzniklo v březnu nejméně pracovních míst za šest měsíců

06.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. dubna (ČTK) - Ekonomika USA vytvořila v březnu nejméně pracovních míst za šest měsíců; v zemi vzniklo 103.000 míst, zatímco v únoru 326.000. Míra nezaměstnanosti zůstala na 17letém minimu 4,1 procenta, kde se drží už šest měsíců. Růst mezd signalizuje napětí na trhu práce, což znamená, že centrální banka (Fed) by letos měla pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že ekonomika přidá 193.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesne na čtyři procenta.

Růst pracovních míst oslabuje v souvislosti s tím, že se trh blíží stavu plné zaměstnanosti. V březnu se pak na zpomalení podepsal návrat chladného zimního počasí, zaměstnanost klesla ve stavebnictví i v maloobchodu. Kvalifikované síly pak jen těžce hledají firmy ze zpracovatelského a stavebního průmyslu.

V březnu se ve Spojených státech mírně zrychlil růst mezd. Průměrná hodinová mzda stoupla o 0,3 procenta po růstu o 0,1 procenta v únoru. Meziroční nárůst mezd zrychlil z 2,6 na 2,7 procenta.

Ekonomové podotýkají, že ke zvýšení inflace na dvouprocentní cíl Fed je potřebný roční nárůst mezd nejméně o tři procenta. Podle jejich názoru existuje naděje, že mzdy v druhé polovině roku porostou a Fed bude moci pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Růst mezd by měl podpořit spotřebitelské výdaje, které zásadně přispívají ke zvýšení hrubého domácího produktu. Odhady jeho růstu pro první čtvrtletí se drží při zemi, většinou nepřesahují anualizovanou míru dvou procent. Období leden-březen je však standardně sezónně slabší. Ve čtvrtém čtvrtletí činil hospodářský růst 2,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK