Dolar dál klesá, rubl je kvůli sankcím nejslabší od roku 2016

10.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. dubna (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích pokračoval v poklesu a proti koši hlavních měn se dostal nejníže za dva týdny. Pozornost trhu se soustředila i na ruský rubl, který prudce klesá v reakci na nové americké sankce. Měna se tak vůči dolaru dostala nejníže od roku 2016.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce po 18:00 SELČ odepisoval zhruba 0,1 procenta na 89,7 bodu.

Dolar klesá i navzdory tomu, že polevily obavy z další eskalace obchodních sporů mezi Čínou a Spojenými státy. Obchodníci dali přednost měnám jako je kanadský či australský dolar. Americký dolar ale zpevňoval vůči japonskému jenu, kde přidával 0,5 procenta na 107,29 JPY. Euro vůči dolaru mělo k dobru 0,1 procenta na 1,2338 USD.

K růstu kurzu eura přispěla i slova rakouského zástupce v Evropské centrální bance (ECB) Ewalda Nowotného. Ten řekl, že program nákupu dluhopisů by mohl být ukončen do konce tohoto roku, takže ECB by pak měla možnost zvýšit úrokové sazby.

Nejníže od prosince 2016 se k dolaru dnes dostal ruský rubl, vůči euru byl nejslabší od dubna téhož roku. Později část ztrát smazal za podpory růstu cen ropy, která je pro Rusko hlavním vývozním artiklem. Dolar k rublu přidával 3,6 procenta na 62,70 RUB, euro k rublu pak mělo k dobru 3,7 procenta na 77,40 RUB.

Na obchodování s dluhopisy se kromě všeobecné nervozity projevil návrh dvou členů amerického Kongresu, aby byly uvaleny sankce na držitele ruského dluhu. Výnosy desetiletých federálních dluhopisů OFZ vystoupily na 7,55 procenta, což se naposledy stalo koncem roku 2017. Ruské ministerstvo financí poprvé od roku 2015 zrušilo týdenní aukci OFZ.

Index J.P. Morgan EMBI (Emerging Market Bond Index), který sleduje obchodování řady ruských dluhopisů, prudce klesl a dostal se na 824,1 bodu. Tak nízko byl naposledy koncem roku 2016. Před zavedením sankcí byl přibližně na 861 bodech.

Část analytiků si myslí, že nynější výprodej by mohl být vhodnou investiční příležitostí. Akcie skupiny EN+, které v předchozích dvou dnech ztratily 54 procent hodnoty, dnes na londýnské burze zpevnily o sedm procent, akcie hliníkárenského gigantu Rusal pak přidaly 5,2 procenta po ztrátě více než 34 procent předchozí den.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK