Ceny ropy klesají, zčásti kvůli silnějšího dolaru

12.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, zčásti pod vlivem pevnějšího dolaru. Sestupují tak z tříletých maxim, kde byly ve středu, stále je však podporuje napětí na Blízkém východě a také pokles globálních zásob. Severomořská ropa Brent krátce před 18:45 ztrácela 0,6 procenta na 71,60 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI pak odepisovala 0,2 procenta na 66,65 dolaru za barel.

Hlavním faktorem je dnes dolar. Jeho index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pozdě odpoledne přidával asi půl procenta.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes uvedla, že přebytek zásob ropy ve světě by mohl již brzy zmizet, přestože těžba v USA se zvyšuje. Přispívá k tomu zdravá poptávka a snížení těžby ropy ze strany některých předních světových producentů. Zásoby ropy se v rozvinutém světě přestaly zvyšovat a v únoru klesly o 17,4 milionu barelů na 2,854 miliardy barelů. To je zhruba 43 milionů barelů nad pětiletým průměrem.

Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo agentuře Reuters sdělil, že od počátku roku 2017 se globální nabídka ropy snížila o devět desetin.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 71,60 72,06 New York - NYMEX WTI květen 66,65 66,82

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK