Hliník je nejdražší za šest let, zejména kvůli americkým sankcím

12.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. dubna (ČTK) - Cena hliníku dnes vystoupila na nejvyšší hodnotu za šest let a za celý týden by mohl být růst rekordní. Příčinou jsou nové americké sankce vůči Rusku, které se dotýkají i hliníkárenské společnosti Rusal. Ta je předním světovým producentem tohoto kovu. Během odpoledne cena hliníku vystoupila až na 2331 dolarů (47.800 Kč) za tunu, nejvýše od března 2012.

Cena se nakonec ustálila na 2325 dolarech za tunu, což je proti předchozímu dni nárůst o 3,3 procenta. Od pátečního oznámení sankcí hliník zdražil o více než 15 procent.

Ruská společnost Rusal je největším producentem hliníku mimo Čínu. Loni firma vyprodukovala 3,7 milionu tun kovu, a na celosvětové produkci tak měla podíl téměř sedm procent. Zhruba 800.000 tun putovalo do USA nebo zákazníkům napojeným na USA, uvedl list Financial Times. Bez zahrnutí Číny má Rusal na celosvětových dodávkách podíl 14 procent.

Londýnská burza kovů (LME) kvůli sankcím přestane od 17. dubna obchodovat s hliníkem od Rusalu.

Spojené státy minulý pátek rozšířily sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů. Je mezi nimi i ruský miliardář Oleg Děripaska a jeho firma Rusal. Zařazení na černou listinu znamená, že americké úřady dotčeným osobám a firmám zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou. Americké firmy navíc nesmějí se sankcionovanými lidmi a subjekty nijak spolupracovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK