Ropa opět zdražuje, týdenní růst by mohl být nejvyšší od července

13.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. dubna (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují a za celý týden by mohly vykázat nejvyšší týdenní růst od loňského července. Přispívají k tomu obavy z geopolitických rizik a zprávy o poklesu globálních zásob.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:10 SELČ přidávala 1,1 procenta na 72,81 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu měla k dobru 0,8 procenta na 67,59 dolaru za barel. Za celý týden jsou ceny ropy Brent i WTI vyšší o zhruba osm procent.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes naznačila, že pokud zůstanou dodávky ropy na trh omezené, mohlo by to brzy způsobit napětí na trhu. Zpráva IEA přišla den poté, co ropný kartel OPEC oznámil, že globální přebytek zásob na trhu by se brzy mohl vypařit, a dodal, že jeho těžba v březnu klesla proti předchozímu měsíci o 201,000 barelů denně na 31,96 milionu barelů.

Ve vzduchu stále visí možnost vojenského zásahu západních mocností v Sýrii, který by mohl vést ke konfliktu s Ruskem, i když zatím nejsou jasné signály, že by bezprostředně hrozil útok vedený Spojenými státy. Sýrie je velkým rizikem pro globální stabilitu kvůli svým vztahům s předními ropnými producenty, Ruskem a Íránem, řekl agentuře Reuters partner fondu Again Capital Management John Kilduff.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 72,81 72,02 New York - NYMEX WTI květen 67,59 67,07

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK