Šéf reklamní firmy WPP Martin Sorrell kvůli vyšetřování odstoupil

15.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. dubna (ČTK) - Šéf společnosti WPP Martin Sorrell, který z firmy o dvou lidech vytvořil největší reklamní agenturu světa, oznámil rezignaci. Důvodem je podezření, že pochybil při využití firemních peněz. Uvedla to dnes agentura Reuters. Sorrell, který jakékoliv obvinění odmítá, firmu budoval 33 let. V branži platí za ikonu, britská královna Alžběta II. jej v roce 2000 povýšila do rytířského stavu a Sorrell smí používat titul sir.

WPP minulý týden oznámila, že pověřila vyšetřením obvinění nezávislou právní firmu. Uvedla přitom, že nejde o částky, které by pro ni byly významné.

I když Sorrell jakékoli pochybení bezvýhradně odmítl, v sobotu večer se rozhodl post generálního ředitele opustit. Uvedl, že je to v zájmu klientů, akcionářů i jeho vlastním. Firma současně bez dalšího vysvětlení oznámila, že vyšetřování z finančního pochybení skončilo.

WPP tak zůstane bez šéfa v době složité nejen pro ni samotnou, ale pro celý reklamní sektor. Do doby, než bude zvolen nástupce, bude Sorrella zastupovat předseda správní rady Roberto Quarta.

Analytici se neshodují v tom, zda skupina, kterou oslabily nižší výdaje klientů a která prochází restrukturalizací, nyní pod jiným vedením přistoupí k prodeji aktiv.

Sorrell WPP založil v roce 1985 jako firmu o dvou lidech a postupně z ní přes akvizice vybudoval hráče světového formátu. Dnes v sektoru dominuje a na výplatní listině má ve 112 zemích zhruba 200.000 jmen. WPP je britským podnikem, Sorrell však v roce 2008 přenesl domicil do Irska, kde má WPP nyní své ústředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK