Ceny ropy klesají, polevují obavy z eskalace napětí kolem Sýrie

16.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, severomořský Brent se vrátil pod 72 dolarů za barel. Mezi obchodníky polevují obavy z eskalace napětí na Blízkém východě v důsledku vývoje kolem Sýrie. Před víkendovým vojenským zásahem Spojených států, Francie a Británie v Sýrii se cena suroviny zvýšila téměř o deset procent.

Brent kolem 17:00 SELČ ztrácel asi 1,6 procenta a barel se obchodoval za zhruba 71,45 USD. Americká lehká ropa WTI pak odepisovala kolem 1,7 procenta na zhruba 66,25 USD.

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

\"Pokud jde o vývoj v Sýrii, trh si oddechl, že po intervenci USA, Francie a Británie nenastala ani diplomatická ani pozemní eskalace,\" řekl agentuře Reuters analytik Harry Tchilinguirian z banky BNP Paribas.

Ceny ropy by ale mohla ovlivnit situace kolem Íránu. Americký prezident Donald Trump už dříve pohrozil, že Spojené státy do května odstoupí od dohody mezi Teheránem a šesti světovými mocnostmi o omezení íránského jaderného programu podepsané v roce 2015.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 71,44 72,58 New York - NYMEX WTI květen 66,22 67,39

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK