ČR může dál používat rumový éter v tuzemáku, likérky to vítají

17.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk/Praha 17. dubna - Česká republika a Slovensko dostaly od Evropské komise (EK) na dalších pět let výjimku v používání tradičního rumového éteru k výrobě alkoholického nápoje prodávaného pod označením tuzemák. České likérky rozhodnutí vítají, stejně jako Unie výrobců a dovozců, která se bude snažit Evropskou komisi přesvědčit, že aroma zdraví neškodí. Výjimka neplatí pro výrobce cukrovinek, podle Potravinářské komory ČR si ale se zaváděním nových chutí výrobci poradili.

Bez zmíněné výjimky by stávající přechodné období skončilo 22. dubna, což by pro výrobce oblíbené české lihoviny znamenalo zákaz používání rumového éteru. O zákazu tohoto éteru, který tuzemáku dodává chuť a vůni, se začalo kvůli údajné přítomnosti rakovinotvorných látek mluvit loni. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) tehdy uvedl, že v rumové tresti jsou některé rakovinotvorné látky, zejména furan. Čeští výrobci to už tehdy označili za útok na české potravináře.

\"Aroma je v této podobě užíváno více než 100 let a žádné jeho nežádoucí účinky nikdy prokázány nebyly,\" řekl dnes ČTK generální ředitel největší české likérky STOCK Plzeň-Božkov Jan Havlis. Udělení výjimky podle něj poskytne výrobcům dostatečnou dobu pro další analýzu aroma. \"Bude tak dostatek času prokázat EFSA jeho nezávadnost, případně pro úpravu tak, aby vyhovovalo veškerým novým požadavkům EFSA, a přitom splnilo i senzorické kvality požadované zákazníkem,\" dodal.

\"Dopadlo to dobře. Nemusíme vymýšlet nové technologie a náhražky. Budeme dělat rum takový, jako ho tady děláme 150 let, nikomu to nikdy nevadilo. Furan, o který se jedná, je obsažený v 90 procentech potravin a bohužel to nejvíc zajímá u rumu, a ne u jiných potravin,\" upozornil ředitel jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz Josef Nejedlý. Marketingová ředitelka prostějovské Palírny U Zeleného stromu Zuzana Behová v komentáři uvedla, že dnes zvítězil zdravý rozum.

Rumový éter naopak od 22. dubna nebudou smět používat výrobci cukrovinek. Spolumajitelka společnosti Perníkářství a cukrářství Erben z Miletína na Jičínsku Jaroslava Erbenová řekla, že příprava legendární perníkové pochoutky miletínské modlitbičky ohrožena není. \"Rumové aroma používáme minimálně. Když ho nebudeme smět do našich výrobků přidávat, problém to nebude. Místo toho budeme přidávat více rumu, tuzemáku nebo slovenského Leonu, stojí podobně jako rumové aroma,\" prohlásila.

Tuzemák je v Česku mimořádně populární, každá čtvrtá prodaná láhev lihoviny je právě tento alkoholický nápoj. Tuzemák vznikl koncem 19. století v Rakousku-Uhersku jako náhražka třtinového rumu z Karibiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK