Křetínský se CMI kupuje rádia včetně Frekvence 1 a Evropy 2

17.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní a řídí miliardář Daniel Křetínský, kupuje od skupiny Lagardére za 73 milionů eur (zhruba 1,8 miliardy Kč) rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. K těm patří třeba Frekvence 1 a Evropa 2. ČTK to dnes oznámil člen představenstva CMI Daniel Častvaj. Podle analytiků souvisí Křetínského expanze s érou levných peněz, vzhledem k jeho majetku není koupě stanic příliš rozsáhlá, uvedli. Křetínský je podle podzimního žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem 50 miliard korun.

Na podmínkách prodeje rozhlasových stanic se CMI dohodla s Lagardére Group. Pro uzavření transakce je podle Častvaje potřebný souhlas regulačních orgánů v dotyčných zemích. Lagardére podle agentury Reuters oznámila, že prodej je součástí širší strategie zeštíhlení skupiny.

Společnosti provozující rozhlasové stanice, které jsou předmětem transakce, vykázaly loni konsolidované tržby přibližně 56 milionů eur (1,4 miliardy Kč), uvedl Častvaj. V Česku do nadnárodní sítě Lagardére Group patří mediální skupina Lagardere Active ČR. Provozuje pět českých rozhlasových stanic, jednu slovenskou stanici a mediální zastupitelství Regie Radio Music. Z českých rozhlasových stanic vedle Evropy 2 a Frekvence 1 pod Lagardére spadá Rádio Bonton, Dance Radio a stanice Zet.

CMI prostřednictvím svých dceřiných společnosti Czech News Center (CNC) a CN Invest dosud působila zejména v oblasti tisku. Vydává čtyři deníky, mezi nimi Blesk, Sport a Aha!, desítky časopisů, například týdeník Reflex nebo Svět motorů, a také webové tituly. Společnost také vlastní dvě tiskárny a je lídrem ve vydávání knih a distribuce tisku.

Pro CNC je dnešní transakce podle mediálního experta Jana Potůčka velká posila. \"Očekávám hodně synergií mezi bulvárními deníky Blesk, Aha! a rádii Evropa 2 a Frekvence 1. Průniků může být více, navíc se nabízí crossmediální propagace, například Reflexu ve vysílání Evropy 2,\" řekl ČTK.

František Bostl z poradenské společnosti Starteepo připomněl, že nákup českých medií českými miliardáři pokračuje. I přes obrovské transakční sumy však jde o relativně nízké investice v porovnáni s hlavními aktivitami těchto lidí. U Křetínskeho jde především o Evropský průmyslový holding (EPH), jehož hodnota se odhaduje na nižší stovky miliard korun. Akvizice médií v jednotkách miliard proto nejsou nic šokujícího - z pohledu svobody a objektivnosti českých médii je to však úplně něco jiného, upozornil Bostl.

Křetínský vedle EPH prostřednictvím CMI drží rovněž podíly (spolu s PPF, Tkáčem a investiční skupinou Rockawya Capital) v e-commerzovém gigantu Mall Group, který působí v sedmi zemích. Skupina Mall Group chce koncem roku spustit v ČR vlastní internetovou televizi. Miliardář je také spoluvlastníkem firmy EP Industries a spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK