Olomoucká továrna Koyo Bearings poprvé utržila přes miliardu Kč

18.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 18. dubna (ČTK) - Společnost Koyo Bearings ČR, která v Olomouci vyrábí ložiska pro automobilový průmysl, v účetním roce 2017/2018 do konce března zvýšila tržby o šest procent z 962 milionů korun v roce předchozím na rekordních 1,016 miliardy korun. Tržby poprvé v historii firmy překročily hranici jedné miliardy korun, sdělil dnes ČTK ředitel Koyo Bearings ČR Petr Novák.

\"Naše výroba rostla o deset procent, což ale v důsledku silnější koruny odpovídalo růstu tržeb jen okolo šesti procent. Jsme na samé hraně výrobních kapacit, ale pro tento rok počítáme ještě s o něco rychlejším růstem tržeb i produkce. V dalších letech čekáme mírné zpomalení v naší firmě i v celém automobilovém průmyslu,\" uvedl Novák.

Růst tržeb v účetním roce 2018/2019 Novák odhadl zhruba na sedm procent. Kvůli možnému poklesu výkonnosti tradičního automobilového průmyslu se pracovníci v olomoucké továrny Koyo nyní zaměřují i na nové obory, jako je výroba komponent pro elektromobily. V letošním roce začali vyrábět ložisko do nového elektromobilu Jaguar.

Počet zaměstnanců společnosti Koyo Bearings ČR v posledním účetním roce vzrostl o více než padesát na 530. \"Nábor takového počtu nových zaměstnanců v situaci extrémně nízké nezaměstnanosti je velmi složitý. Snažili jsme se je motivovat rozšířenou nabídkou benefitů nebo firemních školení,\" uvedla personální manažerka firmy Jana Kopecká.

Společnost Koyo Bearings ČR chce do roku 2021 investovat do modernizace a rozšíření svého závodu v Olomouci další miliardu korun. Součástí chystaných investic je také stavba nové výrobní haly. Počet zaměstnanců se zvýší o několik desítek.

Díky investicím by se roční obrat olomoucké továrny Koyo Bearings ČR měl do roku 2020 zvýšit na 1,2 miliardy korun a produkce z předloňských 16 milionů kusů na 22 milionů kusů v roce 2021.

Firma od roku 2001 investovala v Olomouci celkem 1,2 miliardy korun. Například v letech 2014 a 2015 zprovoznila čtyři nové výrobní linky za 100 milionů korun, které mají roční kapacitu 3,3 milionu ložisek. Další tři linky za 60 milionů korun byly zprovozněny v roce 2016. Loni bylo zahájeno výběrové řízení na další linku za 40 milionů korun, která bude vyrábět ložiska pro automobilku Porsche.

Zhruba 95 procent produkce firma exportuje. Mezi hlavní zákazníky společnosti Koyo Bearings ČR, která je součástí japonského nadnárodní korporace JTEKT Corporation, patří automobilky Mercedes-Benz, Volkswagen a Jaguar Land Rover.

Koyo Bearings ČR byla založena v roce 2000 a o rok později v Olomouci postavila závod na výrobku válečkových a jehličkových ložisek. Do Olomouce pak byla přestěhována výrobní technologie ze sesterského závodu v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK