Ceny ropy dnes pokračují v růstu, Brent na novém maximu od 2014

19.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v růstu a severomořská ropa Brent se dostala na novou nejvyšší hodnotu od konce roku 2014. Ropu podporuje pokles zásob v USA a spekulace, že Saúdská Arábie, přední světový vývozce, chce ještě vyšší cenu ropy.

Kolem 17:10 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 1,1 procenta na 74,25 dolaru za barel. Během dne cena vzrostla až na 74,74 dolaru za barel, což byla nejvyšší hodnota od 27. listopadu 2014, tedy dne poté, kdy se kartel OPEC rozhodl začít těžit tolik ropy, aby si ochránil svoji pozici na trhu. Toto rozhodnutí pak poslalo ceny ropy dolů až na 27 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 0,7 procenta na 68,98 dolaru za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední producenti, včetně Ruska, začali v roce 2017 snižovat těžbu, aby omezili nadměrné dodávky ropy na trhy, které od roku 2014 výrazně snížily ceny. Ministerský monitorovací panel OPEC a jeho partnerů se v pátek sejde v saúdskoarabském městě Džidda, kde bude jednat o budoucí produkci před oficiálním jednáním OPEC o další těžbě, které se koná 22. června.

Agentura Reuters ve středu napsala, že Saúdská Arábie by ráda, aby cena ropy stoupla na 80 dolarů nebo dokonce 100 dolarů za barel. To je považováno za signál toho, že Rijád nechce změnu současné dohody o těžbě.

Od začátku koordinovaného snižování těžby se globální zásoby ropy postupně snižují z rekordního maxima a dostávají se do blízkosti dlouhodobého průměru. Ve Spojených státech podle středeční zprávy vládního úřadu pro energetické informace komerční zásoby ropy klesly do blízkosti svého pětiletého průměru, zhruba 420 milionů barelů.

Cenu ropy také podporují spekulace, že by USA mohly znovu zavést sankce vůči Íránu, což by mohlo snížit dodávky z Blízkého východu. Írán je třetím největším producentem ropy v rámci OPEC, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 74,25 73,88 New York - NYMEX WTI květen 68,98 68,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK