Slovensko loni dosáhlo nejnižšího schodku veřejných financí

23.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 23. dubna (zpravodaj ČTK) - Slovensko loni dosáhlo nejnižšího schodku veřejných financí s ohledem na výkon ekonomiky v novodobé historii země, snížil se také podíl veřejného dluhu na hrubém domácím produktu (HDP). Vyplývá to z dnešních údajů slovenského statistického úřadu a Eurostatu.

Schodek veřejných financí Slovenska loni klesl na částku odpovídající 1,04 procenta HDP z 2,21 procenta HDP v roce 2016. Hospodaření státu tak dopadlo lépe, než byly původní odhady předchozí vlády premiéra Roberta Fica, která počítala s deficitem na úrovni 1,29 procenta HDP.

Veřejný dluh Slovenska v poměru k výkonu ekonomiky loni pokračoval v poklesu a dosáhl 50,86 procenta HDP v porovnání s hodnotou 51,82 procenta HDP v roce předchozím. Skončil tak blízko takzvané dluhové brzdy, kterou Slovensko aktivovalo v roce 2013 poté, co rok předtím dluh státu překročil hranici 50 procent HDP.

V průměru za celou Evropskou unii schodek veřejných financí loni klesl na jedno procento HDP z 1,6 procenta v roce 2016. Lépe než Slovensko hospodařila například Česká republika, která dosáhla rozpočtového přebytku v přepočtu 1,6 procenta HDP. Česko také dosáhlo nižšího dluhu v poměru k HDP než Slovensko.

Stávající úroveň zadlužení Slovenska nepředstavuje pro nynější koaliční vládu premiéra Petera Pellegriniho žádné výraznější sankce, ministerstvo financí bude muset podle zákona o rozpočtové odpovědnosti pouze předložit parlamentu zprávu se zdůvodněním hodnoty dluhu a s návrhy na jeho snížení.

Rozpočtový výhled Slovenska na tento rok předpokládá další pokles veřejného schodku, a to na úroveň 0,83 procenta. Podíl dluhu země na HDP by měl klesnout těsně pod hranici 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK