Aero Vodochody se dohodlo s IAI na vylepšení L-159

24.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Odolena Voda (u Prahy) 24. dubna (ČTK) - Aero Vodochody uzavřelo smlouvu se společností Israel Aerospace Industries (IAI) o technické a obchodní spolupráci na letounu L-159. Český letecký výrobce se s izraelskou firmou dohodl na integraci nové a bojem prověřené avioniky a dalších technických řešeních. L-159 budou společně nabízet zákazníkům. Cílem je zaměřit se na další vylepšení osvědčeného letounu a posílit jeho pozici na trhu lehkých bitevníků, sdělil dnes ČTK mluvčí Aera Tobiáš Tvrdík.

\"Společně s IAI bude Aero připravené nabídnout letoun s nejlepší dostupnou technologií. Podepsáním dohody s IAI jsme se spojili se silným mezinárodním partnerem, jenž navíc disponuje přístupem k novým potenciálním zákazníkům,\" ocenil prezident a generální ředitel Aera Vodochody Giuseppe Giordo. Šéf IAI Joseph Weiss uvedl, že spolupráce s Aerem firmě otevírá nové možnosti tím, že kombinuje prověřené vlastnosti letounu L-159 s novými inovativními systémy IAI.

L-159 bude dovybaven nejmodernějším víceúčelovým radarem pro všechny druhy počasí, denní a noční provoz a může nést širokou škálu standardní výzbroje NATO, včetně raket typu vzduch-vzduch a vzduch-země a laserem naváděných pum. Dvoumístný letoun L-159 vychází z konstrukce jednomístné verze L-159 a je primárně navržený pro pokračovací a operační výcvik. Konfigurace L-159 může být přizpůsobena specifickým požadavkům zákazníka a adaptována na potřeby základního výcviku, stejně jako bojových misí zahrnující útoky na pozemní cíle či průzkumných a hlídkových misí.

AERO a IAI se dohodly, že budou spolupracovat také na vylepšení výcviku pilotů tím, že integrují řešení virtuálního tréninku od IAI do celkového výcvikového systému letounu L-39NG. L-39NG je nyní podle firmy jedinou platformou na trhu, která dokáže pokrýt většinu osnov výcviku pilotů včetně jeho pokročilé fáze.

Aero je největším výrobcem letecké techniky v ČR. Zabývá se vývojem, výrobou, prodejem a servisem vojenské i civilní letecké techniky. Kromě vlastních letadel se podílí například na vývoji a výrobě křídla malých dopravních letounů typu CSeries Bombardier a vývoji a výrobě komponent pro vojenský dopravní letoun KC-390 Embraer. Dodává také kokpity pro vrtulníky UH-60M Black Hawk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK