Majetkový úřad získal 3000 z 16.700 nepotřebných nemovitostí

24.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) převzal do konce března od státních institucí 3016 nemovitostí za 1,24 miliardy korun. Převod nepotřebných státních nemovitostí na úřad uzákonila novela zákona o majetku státu účinná od března 2016. Inventura nemovitostí již dříve odhalila, že existuje celkem 23.319 nepotřebných státních nemovitostí. Z toho by mělo být na ÚZSVM převedeno 16.700.

\"Koncentrace nepotřebných nemovitostí u jednoho subjektu je pozitivním trendem běžným ve většině vyspělých zemí Evropy. Státní instituce by ale měly postupovat rychleji a předávat ÚZSVM své nepotřebné nemovitosti v daleko větší míře,\" uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Z celkového počtu nemovitostí úřad 228 bezúplatně převedl například na obce nebo jiné státní instituce. Celkem 38 nemovitostí prodal.

Nejvíce nepotřebných nemovitostí získal úřad od Ředitelství silnic a dálnic ČR, a to 692. Ministerstvo zemědělství převedlo na úřad 549 nemovitostí, Agentura ochrany přírody krajiny České republiky 297 a Institut klinické a experimentální medicíny 199 nemovitostí.

Celkově šlo o 401 budov, 2603 pozemků, devět věcných práv, dva nebytové prostory a pěstitelský celek. Nejvíce z předaných nemovitostí, přes 17 procent, spadá pod plzeňské pracoviště ÚZSVM.

\"S nemovitostmi můžeme z jednoho místa hospodařit výrazně efektivněji, například pro ně najít nové smysluplné využití a zabránit jejich chátrání. Je to cesta, která vede nejen k úsporám, dodatečným příjmům, ale i jednotnému a transparentnímu prodeji a správě státního majetku,\" uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových také zastupuje Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z tzv. odúmrtí po zemřelých bez dědiců. Loni ÚZSVM zvýšil příjmy meziročně o 51 procent na 1,75 miliardy korun. Výdaje meziročně stouply o čtyři procenta na 1,47 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK