Autosalon v Pekingu patří vozům SUV a novým technologiím

25.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. dubna (zvláštní zpravodaj ČTK) - Autosalon v Pekingu letos patří vozům SUV a novým technologiím, jako jsou například elektrické pohony. V hojném zastoupení tu jsou také vozy s karoserií sedan a liftback, jiné karosářské verze jsou spíše v pozadí. Řada prezentovaných vozidel nabízí alternativní pohony, velké množství z nich je ale ve fázi konceptu a na trhu se objeví až v následujících letech. Svou novinku, SUV Kamiq, představila v čínské metropoli česká Škoda Auto.

Na pekingském autosalonu se představuje více než 1200 vystavovatelů ze 14 zemí světa. K vidění je přes 1000 vozidel. Autosalon se koná na výstavišti v osmi halách na celkové ploše zhruba 220.000 metrů čtverečních. Na akci by se mělo konat 105 světových premiér, 30 z toho se bude týkat asijského trhu, 64 premiér bude patřit konceptům.

Premiéru dnes ráno zažilo například SUV české automobilky Škoda, které nese jméno Kamiq. Světu se Kamiq představil v rámci tiskové konference vedení automobilky krátce po otevření bran autosalonu. Předpremiéru ale vůz měl již v pondělí na české ambasádě v Pekingu.

Na čínském trhu půjde už o třetí SUV v nabídce české automobilky. Kamiq bude mít benzinový motor o objemu 1,5 litru a výkonu 81 kW. Nabízet se bude pouze s šestistupňovou automatickou převodovkou. Oblibu SUV mezi zákazníky v Číně potvrzuje i fakt, že Škoda do konce roku představí další nové SUV. Čínští zákazníci si tak budou moci vybírat již ze čtyř SUV vozů české automobilky.

Většina vozidel prezentovaných v Číně má právě automatickou převodovku, která je mezi čínskými řidiči velice oblíbená a rozšířená. Na automatickou převodovku vsadil například také Ford, který do Pekingu přivezl zcela novou generaci Fordu Focus. Kromě něj je k vidění také model Transit, Ecosport nebo Mondeo.

Dvě nová SUV dnes představilo také BMW. Konkrétně jde o model X3 a koncept iX3, který bude jezdit na čistě elektrický pohon. Vůz přišel o tradiční vzhled přední masky, takzvané ledvinky jsou totiž spojené do jednolitého tvaru. Nový elektromobil se má na trhu objevit v roce 2020, vyrábět se bude v továrně v Číně.

Nové SUV nechybí ani u Volkswagenu, který do Pekingu přivezl nový model Touareg. Pozadu není ani Volvo, které tady prezentuje model XC40 a XC60. SUV do Pekingu přivezla také automobilka Tesla, návštěvníci si mohou prohlédnout Model X, ale i Model S. Poprvé je na pekingském autosalonu zastoupena také automobilka Alfa Romeo, která bude podle dostupných informací také prezentovat nové SUV.

Kromě alternativních pohonů se automobilky zaměřují i na další inovativní technologie. Například Škoda ve svém modelu Kamiq nabízí hlasové ovládání na bázi umělé inteligence. Software rozumí regionálním čínským dialektům a je dokonce schopen se automaticky naučit individuální a lokální výslovnost.

Mezi další technologie pak patří například aplikace, která na základě registrační značky dokáže řidiče informovat, do jakých části města má jeho vůz aktuálně přístup, případně zobrazí dopravní informace v reálném čase, informace o počasí nebo informace o zajímavých místech. Chtěná je také například možnost konektivity se sociálními sítěmi.

Kromě světových automobilek prezentují nová vozidla také lokální čínské firmy. I ty se zaměřují především na vozy SUV. Ani čínské automobilky nezaostávají za vývojem alternativních pohonů. Například firma Hybrid Kinetic Group prezentuje v Pekingu hned tři vozy s alternativním pohonem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK