Koruna dnes znovu oslabila vůči euru i dolaru

25.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Koruna dnes znovu oslabovala. K euru si proti úternímu závěru pohoršila o dva haléře, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,46 Kč/EUR. Vůči dolaru pak česká měna klesla o devět haléřů na 20,92 Kč/USD.

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora upozornil, že před týdnem byl kurz kolem 25,30 Kč/EUR. Koruně podle něj nenahrává vývoj na české politické scéně, kde se stále vyjednává o podobě vlády. \"Došlo to už tak daleko, že se o tom píše i v Londýně. Hodně lidí mimo politiku mluví o tom, že vše směřuje k úřednické vládě. To není argument k nákupu koruny,\" uvedl Pikora.

Vzhledem k posledním vyjádřením členů bankovní rady České národní banky to navíc podle něj nevypadá, že by centrální banka chtěla v brzké době zvýšit úrokové sazby. Odklad ale prý dává smysl jen v případě, pokud se ČNB bojí, že by koncem roku mohla přijít tak špatná data, že už nebudou počítat jen se zpomalením růstu, ale rovnou s recesí.

\"Jenže to centrální banka netvrdí. Ta očekává růst i v roce 2019. Její politika proto podle mě není rozumná. V každém případě pro korunu z těchto slov plyne, že nedostane další podporu, a proto není potřeba, aby posilovala příliš rychle. Pochybuji, že se letos podívá pod hladinu 25,00 Kč/EUR,\" dodal Pikora.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,44 25,46 Kč/USD 20,83 20,92

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK