Cena americké ropy WTI pokračuje v růstu, Brent oslabuje

25.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. dubna (ČTK) - Ceny ropy se dnes pohybují bez jasného směru - zatímco severomořský Brent oslabuje, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pokračuje v růstu. Vliv na tvorbu cen má zejména zpráva o nečekaném růstu zásob suroviny v USA, po které ceny zamířily dolů. WTI ale ztráty smazala.

Kolem 17:35 SELČ cena Brentu vykazovala pokles asi o 0,5 procenta na 73,50 dolaru za barel. Americká WTI ale 0,1 procenta přidávala a nacházela se na 67,77 USD za barel.

Ropa v letošním roce přitahuje zájem investorů díky snížení dodávek na světové trhy, stabilnímu růstu poptávky, geopolitickému napětí a příznivé struktuře na trhu s termínovými kontrakty.

Zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) ukázala, že zásoby ropy v USA se v uplynulém týdnu zvýšily o dva miliony barelů, zatímco analytici čekali pokles, a to ve stejném rozsahu. Zásoby v důležitém překladišti Cushing v Oklahomě stouply o 459.000 barelů. Vyšší byly i zásoby benzinu.

Ropa tento měsíc roste kvůli geopolitickému napětí, včetně výhledu nových sankcí vůči Íránu. Růst výnosů amerických dluhopisů však pomohl k růstu dolaru a zdražil ropu pro neamerické investory. To by mohlo případně zvýšit tlak na cenu ropy, přestože ropa a dolar se v posledních týdnech pohybují stejným směrem.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 73,50 73,86 New York - NYMEX WTI červen 67,77 67,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK