Unipetrol zveřejní čtvrtletní výsledky, meziročně si asi pohorší

26.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol dnes zveřejní výsledky svého hospodaření za první čtvrtletí letošního roku. Analytici odhadují, že si firma meziročně pohoršila. Hlavním důvodem jsou podle nich odstávky a s tím spojené snižování produkce.

Za první tři měsíce roku 2017 vykázala firma čistý zisk 2,8 miliardy korun a utržila 29,9 miliardy Kč. Například analytik J&T Banky Bohumil Trampota očekává za stejné období letošního roku pokles čistého zisku o téměř 90 procent na 292 milionů korun a snížení tržeb o 1,4 procenta na 29,4 miliardy korun.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen.

PKN Orlen letos oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent. Akcie Unipetrolu tak mohou být staženy z obchodování na pražské burze.

rdo mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK