Provozní zisk Volkswagenu v prvním čtvrtletí překvapivě klesl

26.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 26. dubna (ČTK) - Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen se v prvním čtvrtletí navzdory růstu tržeb snížil o 3,6 procenta na 4,21 miliardy eur (107,1 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto. Zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali s jeho růstem na 4,47 miliardy eur z 4,37 miliardy před rokem.

Za poklesem zisku stály účetní změny, nepříznivý vývoj směnných kurzů a rovněž technologické náklady. Tržby ale meziročně vzrostly o 3,6 procenta na 58,2 miliardy eur (1,5 bilionu Kč). Koncern v prvním čtvrtletí dodal zákazníkům rekordních 2,68 milionu vozů, což je o 7,4 procenta více než před rokem.

\"Skupina Volkswagen se nachází v ekonomicky silné pozici,\" uvedl dnes nový generální ředitel Herbert Diess, který tento měsíc v rámci reorganizace vystřídal v čele koncernu Matthiase Müllera. \"Naším cílem je transformovat skupinu Volkswagen v jednu z předních společností v odvětví z hlediska ziskovosti, inovací a udržitelnosti. Čtvrtletní výsledky potvrzují, že jsme na správné cestě,\" dodal.

Volkswagen v dnešní zprávě uvedl, že provozní zisk automobilky Škoda Auto v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,3 procenta na 437 milionů eur (11,1 miliardy Kč).

Škoda se v rámci reorganizace koncernu stane součástí skupiny zaměřené na masový trh s označením Volume, která bude zahrnovat i značky Volkswagen a Seat. Koncern Volkswagen vlastní i řadu dalších značek, například Audi, Bentley, Lamborghini či Porsche.

Volkswagen se v posledních letech potýká s negativními dopady emisního skandálu. Koncern v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK