Expanze Eurowings výrazně snížila mateřské Lufthanse zisk

26.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. dubna (ČTK) - Náklady na expanzi nízkonákladových aerolinek Eurowings se negativně promítly do hospodaření mateřské společnosti Lufthansa. Její zisk před úroky a zdaněním (EBIT) se totiž v prvním čtvrtletí zvýšil pouze nepatrně a dosáhl 26 milionů eur (662 milionů Kč). Zůstal tak daleko za 81,3 milionu eur, což je částka, kterou předpovídali analytici v průzkumu agentury Reuters.

Německý přepravce je vůdčí silou konsolidace na evropském trhu letecké přepravy, vloni převzal aerolinky Brussels Airlines a část insolventních Air Berlin, teď předložil nabídku i na italskou společnost Alitalia. Jeho cílem je posílit pozici Eurowings na trhu a zaplnit místo, které vzniklo po krachu Air Berlin.

Kvůli jednorázovým nákladům spojeným s integrací části Air Berlin vykázaly Eurowings ve čtvrtletí ztrátu 203 milionů eur. Jednorázové výdaje budou hospodaření ovlivňovat i v dalších měsících, uvedla dnes firma.

Samotná Lufthansa však oznámila nejlepší provozní marži za deset let a díky rozvoji světového obchodu téměř zdvojnásobila zisk nákladní součásti Lufthansa Cargo.

Akcie Lufthansy, které už letos odepsaly zhruba 16 procent hodnoty, dnes kolem poledne na burze ve Frankfurtu ztrácely skoro šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK