Novou jednotku chce Unipetrol letos dokončit a spustit na jaře

26.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol očekává, že letos dokončí stavbu nové polyetylenové jednotky (PE3) v Chemparku Záluží u Litvínova a na začátku jara příštího roku ji uvede do plného provozu. Na dnešní tiskové konferenci ke čtvrtletním výsledkům Unipetrolu to řekl předseda představenstva firmy Krzysztof Zdziarski. Investičními náklady 8,5 miliardy korun jde o rekordní petrochemickou investici v Česku.

\"Rozpočet je zatím dodržován, nedochází k žádným významným změnám,\" doplnil na dotaz ČTK finanční ředitel společnosti Mirosław Kastelik. Unipetrol dříve uvedl, že po zprovoznění má terminál každoročně distribuovat až 270.000 tun polyetylenového granulátu. Polyetylen je plast, který se využívá v průmyslu, stavebnictví či kosmetice. Výstavbou nové jednotky chemička reaguje na celosvětově rostoucí poptávku.

Při ohlašování investice v roce 2015 počítal Unipetrol s dokončením stavby v prvním čtvrtletí letošního roku, nakonec to má být v závěru letošního roku. \"Na začátku jsme zaznamenali závažné problémy, kdy došlo ke konkurzu u jedné společnosti, a museli jsme ji nahradit jinou. Byl to tedy dodavatel, o kterého jsme přišli,\" uvedl Kastelik. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl dodal, že šlo o společnost ČKD Praha DIZ.

Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Roční kapacita obou tuzemských rafinerií v Kralupech a Litvínově je dohromady devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinerii připadá 3,3 milionu tun.

Firma v letošním prvním čtvrtletí vykázala čistý zisk 322 milionů korun, což je o 89 procent méně než ve stejném období předchozího roku. Tržby společnosti klesly meziročně o devět procent na 27,2 miliardy Kč. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK