PepsiCo má vyšší tržby i zisk, pomohly rozvíjející se trhy

26.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Purchase (USA) 26. dubna (ČTK) - Americký výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk na 1,34 miliardy dolarů (28 miliard Kč) z 1,32 miliardy USD před rokem. Firma dnes uvedla, že k růstu přispěl zejména prodej nápojů a snacků na rozvíjejících se trzích, v Severní Americe firma naopak zaznamenala slabý pokles.

Čistý zisk na akcii se zvýšil z 91 na 94 centů před rokem, bez vlivu jednorázových položek dosáhl 96 centů na akcii. O tři centy tak překonal odhad analytiků v průzkumu agentury Reuters. Celkové příjmy stouply o 4,3 procenta na 12,56 miliardy dolarů (262,4 miliardy Kč), zatímco na trhu se čekalo 12,4 miliardy USD.

Prodej v nápojové divizi, kam patří i čaje Lipton a nápoje Mountain Dew, klesl o jedno procento. Proti předchozím dvěma kvartálům, kdy klesly alespoň o tři procenta, je to však zlepšení.

Stejně jako další firmy v oboru se i PepsiCo snaží reagovat na změny ve stravování a nabízet nízkokalorické verze svých nápojů. Soustředí se i na výrobu snacků, inovuje příchutě i obaly. Prodej divize Frito-Lay, která vyrábí chipsy Lay a Doritos, stouply ve čtvrtletí o 3,4 procenta.

Společnosti se dařilo zejména v Evropě a subsaharské Africe, kde zvýšila tržby o 15 procent, a v Latinské Americe, kde se tržby zvýšily o 14 procent.

PepsiCo působí i v České republice. Její pobočku společně s maďarskou a slovenskou ale odkoupí Karlovarské minerální vody (KMV). Prodej divizí s celkovými ročními tržbami 4,2 miliardy korun by měl být dokončen v prvním pololetí letošního roku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal akvizici zkoumat tento týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK