V pátek začne dvoudenní sjezd nejsilnější odborové centrály ČMKOS

26.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Odboráři a odborářky z celé republiky se v pátek chystají do Prahy, kde začne dvoudenní sjezd největší odborové centrály v Česku. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která zastřešuje 29 svazů s asi 310.000 členů, si po čtyřech letech bude volit vedení. Jediným kandidátem na předsedu je dosavadní předák Josef Středula. Odbory zhodnotí svou činnost za poslední roky a stanoví svou další strategii. Dál chtějí tlačit nejen na růst mezd, ale nově také na zkrácení pracovní doby.

Vedení centrály hodnotí poslední čtyři roky pozitivně, uvedla její mluvčí Jana Kašparová. Odbory podle ní ustoupily od protestů z předchozího období a soustředily se na vyjednávání. Demonstrace z dob pravicové vlády Petra Nečase (ODS), která se musela vypořádávat s krizí a jejími dozvuky, vystřídal dialog s koaličním kabinetem Bohuslava Sobotky (ČSSD), který řídil zemi v období silné konjunktury. Nyní se předáci snaží ve vyjednávání pokračovat s vládou Andreje Babiše (ANO) v demisi.

ČMKOS si před pár lety za své hlavní téma vybrala růst mezd. Odstartovala pak kampaň Konec levné práce. Tlačila na růst minimální mzdy, která se za poslední čtyři roky zvýšila z 8500 na 12.200 korun. Výrazně se zvedaly i výdělky ve veřejném sektoru, a to několik let po sobě. Naposledy po vyjednávání odborářů s vládou rostly loni na podzim tarify učitelům o 15 procent a ostatním pracovníkům o deset procent, letos v lednu se pak zvedly o deset procent lékařům a sestrám. Přidání budou odboráři požadovat i letos.

Mzdy se zvyšovaly i ve firmách. Kašparová podotkla, že v některých společnostech si odborové organizace vynutily růst stávkovou pohotovostí či stávkou. \"V podnicích, kde odbory působí, jsou roční výdělky o víc než 45.000 korun vyšší než ve firmách bez odborů,\" řekla Kašparová.

S vývojem jsou podle ní spokojeni i členové odborů. Jediným kandidátem na předsedu ČMKOS je nynější šéf Josef Středula. Před čtyřmi lety ještě jako šéf nejsilnějšího svazu KOVO vystřídal předáka Jaroslava Zavadila, který se stal poslancem za ČSSD. Protikandidáty nemají ani místopředsedové Radka Sokolová a Vít Samek. Podle Kašparové je navrhly do funkce znovu odborové svazy a dá se předpokládat, že se nynějšímu vedení ve volbě nikdo nepostaví.

V pátek se na sjezd odborů chystají i politici. Vystoupit by měl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), dorazit má i několik ministrů jeho menšinového kabinetu. Promluvit by měli také šéf Senátu Milan Štěch a místopředseda Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD).

Odbory v minulosti sklízely kritiku od některých politiků a expertů, že jsou prodlouženou rukou ČSSD. Odboráři to odmítali. Uváděli, že jsou si se sociálními demokraty názorově blízcí. Středula před časem uvedl, že v době menšinové vlády by role odborů mohla posílit. Kabinet by se při hledání hlasů ve Sněmovně pro své návrhy mohl totiž odvolávat na podporu odborářů, míní Středula.

Odborům donedávna členů každý rok ubývalo. Vedení centrály to zdůvodňovalo rozpadem firem i vyšší nezaměstnaností za krize. I když se v posledních letech začalo do odborů hlásit víc lidí, úbytek to nedorovnávalo. Zlomový byl podle Kašparové minulý rok. Do odborů vstoupilo totiž mnohem víc lidí, než kolik jich opustilo odborářské řady. Vznikaly nové organizace. Předáci to přičítají viditelnosti kampaně Konec levné práce a jejím výsledkům.

Centrála počítá s tím, že svou kampaň za vyšší výdělky povede dál. Podle Středuly se mzdy a platy přibližují odměnám ve starých zemích EU jen pomalu a čeští zaměstnanci nepracují méně a hůř než jejich kolegové v cizině. Naopak prý dělají víc hodin. Jako další téma si proto chce ČMKOS zvolit zkrácení pracovní doby. Debatovat se o tom chystá druhý den sjezdu.

ktk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK