Ceny ropy kvůli Íránu a Venezuele rostou

26.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou. Přispívají k tomu očekávání, že Spojené státy obnoví sankce vůči Íránu, pokles těžby ve Venezuele a přetrvávající vysoká poptávka po ropě.

Kolem 17:15 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o jedno procento na 74,74 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 0,4 procenta na 68,31 dolaru za barel.

Cena ropy za poslední čtyři týdny stoupla o 15 procent kvůli očekávání, že USA znovu zavedou sankce vůči Íránu. Ten patří mezi velké producenty ropy a je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Americký prezident Donald Trump má o případném znovuzavedení sankcí rozhodnout do 12. května.

Těžba ropy ve Venezuele se snížila z téměř 2,5 milionu barelů denně na počátku roku 2016 na 1,5 milionu barelů denně. Může za to politická a ekonomická krize v zemi.

Pokles venezuelské těžby a hrozba sankcí vůči Íránu přicházejí na pozadí vysoké poptávky po ropě, zvláště v Asii, která je ze všech regionů největším spotřebitelem ropy.

Nicméně ne všechny indikátory naznačují napětí na straně dodávek. Zásoby ropy v USA stouply v uplynulém týdnu o 2,2 milionu barelů. Těžba ropy v zemi se pak proti předchozímu týdnu zvýšila o 46.000 barelů denně na 10,59 milionu barelů denně. Růst těžby v USA je důvodem, proč je americká ropa WTI o tolik levnější než Brent, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 74,74 74,00 New York - NYMEX WTI červen 68,31 68,05

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK