Titul Zlatý kuchař znovu obhájil Jan Punčochář

26.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - V pátém ročníku ankety Zlatý kuchař podruhé obhájil své vítězství Jan Punčochář z pražské restaurace Grand Cru Restaurant. Výsledky dnes vyhlásili organizátoři na galavečeru v pražském Royal Theatre na pražských Vinohradech. Stříbrnou příčku obsadil loňský objev roku Přemek Forejt z olomoucké restaurace Entrée, bronzový je Oldřich Sahajdák z pražské La Degustation Boheme Bourgeoise. Do síně slávy se dostal šéfkuchař Roman Paulus z pražského Alcronu.

\"Když je jaro nebo léto, tak ty nápady jdou samy. Suroviny jsou nové - začíná nová sezóna,\" řekl Punčochář. V zimě pak doporučuje k jednoduššímu vymýšlení nových receptů \"lahvičku bílého, lahvičku červeného,\", pak to jde prý samo. Grand Cru se podle něj v poslední době více zaměřuje na úpravu zeleniny než na maso. Podle Punčocháře čím dál více chodí na sobotní a nedělní obědy i celé rodiny, a to jak v hlavním městě, tak i v jeho okolí. Konkurence je tak podle něj větší.

Soutěž vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue. Podle garanta ankety, kritika, textaře a spisovatele Vladimíra Poštulky, je soutěž výjimečná tím, že v ní hlasují nezávislí novináři, a nikoliv kuchaři nebo manažeři stravovacích podniků. Letos se byla hlasujících čtyřicítka. \"Vadilo nám, že je tady spousta anket víceméně laických a chtěli jsme konečně taky ukázat, co si o úrovni české gastronomie myslí odborníci, tedy především novináři píšící o gastronomii. Proto jsme tuto anketu vymysleli a ona se zaplaťpánbůh drží a má čím dál, tím větší vážnost a respekt,\" řekl Poštulka.

Nejlepším zahraničním kuchařem určila odborná porota Riccarda Lucqua z Aromi, objevem roku se stal Ondřej Dulanský z brněnského Pavillonu. V nové kategoriii Zlatý cukrář se umístil Lukáš Skála z Bruxx a a Šporkova paláce. \"Říkali jsme si, že jsme národ poměrně tlustých lidí a to sladké je úplně opomíjené,\" dodala o nové kategorii manažerka ankety Stáňa Králová. Veřejnost si pak zvolila za nejlepšího kuchaře Romana Tilla z jihlavské restaurace Tři Věžičky.

Poštulka dnes také zkritizoval kvalitu michelinských inspektorů, kteří letos vzali Praze jednu ze tří hvězd. \"Posílá sem anglické inspektory, které já nepovažuji v žádném případě za nejlepší. Neposílá sem inspektory francouzské a německé, kteří by byli daleko serióznější a objektivnější. Vznikají takové až směšné situace, kdy prostě oni hodnotí nějakou restauraci, který už nefunguje,\" řekl na dotaz ČTK. Podle Poštulky by si tak mimo jiné zasloužila hvězdu například restauraci Miuri Čeladná nebo olomoucké Entrée.

Hvězdu letos obhájila La Degustation Boheme Bourgeoise a pražská restaurace Field, o prestižní ocenění naopak přišel Alcron. Punčocháře to překvapilo a mrzelo.

drh mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK