V Praze začíná sjezd odborů ČMKOS, odboráři budou volit vedení

27.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - V Praze dnes začíná dvoudenní sjezd největší odborové centrály v Česku. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) zastřešuje 29 svazů s asi 310.000 členů. Odboráři si po čtyřech letech zhodnotí svou činnost, stanoví strategii pro příští roky a budou volit své vedení. Jediným kandidátem na předsedu je dosavadní předák Josef Středula.

Na sjezdu by měl dnes vystoupit premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), šéf Senátu Milan Štěch, předseda Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD) a odboroví předáci z evropských zemí. Odboráři pak chtějí debatovat nejen o strategii pro další růst mezd, ale i o zkrácení pracovní doby v Česku.

ČMKOS si před pár lety zvyšování výdělků vybrala za své hlavní téma a zahájila kampaň Konec levné práce. Tlačila na zvyšování minimální mzdy i platů ve veřejném sektoru. Minimální mzda se za poslední čtyři roky zvedla z 8500 na 12.200 korun. Platové tarify se po vyjednávání předáků s bývalou vládou zvýšily naposledy na podzim učitelům o 15 procent a ostatním pracovníkům veřejné sféry o deset procent, lékařům a sestrám pak o deset procent letos od ledna.

Jediným kandidátem na předsedu ČMKOS je dosavadní šéf Středula. Protikandidáty nemají ani místopředsedové Radka Sokolová a Vít Samek. Podle mluvčí centrály Jany Kašparové je navrhly do funkce znovu odborové svazy a dá se předpokládat, že se nynějšímu vedení nikdo další nepostaví a sjezd ho zvolí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK