Electroluxu kvůli dražším surovinám výrazně klesl zisk

27.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 27. dubna (ČTK) - Švédskému výrobci domácích spotřebičů Electrolux v prvním čtvrtletí klesl provozní zisk na 764 milionů švédských korun (SEK; 1,8 miliardy Kč) z 1,44 miliardy SEK před rokem. Hlavním důvodem je růst nákladů na suroviny, uvedla dnes firma. Bez zahrnutí mimořádných položek zisk činil 1,36 miliardy SEK, a nedosáhla tak na 1,48 miliardy, které předpovídali analytici.

Akcie Electroluxu na výsledky zareagovaly dnes na burze propadem o více než 11 procent.

Výsledky největšího evropského výrobce domácích přístrojů poznamenal růst nákladů na suroviny, především na cel. Za jejich růstem jsou podle vedení firmy částečně i cla, o jejichž zavedení rozhodly Spojené státy v březnu. Šéf podniku Jonas Samuelson ale zmínil také negativní dopad růstu cen ropy. Díky zvýšení efektivity výroby a omezení výroby s nižší marží se však zvýšila ziskovost firmy. Společnost předpokládá, že růst cen surovin ji letos přijde na 1,6 až 1,8 miliardy švédských korun.

Spojené státy jsou pro Electrolux hlavním zdrojem oceli. Její cena se v USA zvyšovala už před rozhodnutím zavést cla na dovoz z jiných zemí, což způsobuje problémy výrobcům bílého zboží. Samuelson se za dva roky ve funkci zatím dokázal s růstem nákladů vypořádat, podle analytiků se ale teď změnila situace, když Spojené státy rozhodly o zavedení 25procentního cla na dovoz oceli.

Electrolux v březnu oznámil, že kvůli zvyšování cen oceli pozastavuje investici 250 milionů dolarů (5,2 miliardy Kč) do rozšíření a modernizace svého závodu v americkém státě Tennessee.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK