Růst britské ekonomiky v prvním čtvrtletí prudce zpomalil

27.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Růst britské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí prudce zpomalil, činil 0,1 procenta ve srovnání s růstem o 0,4 procenta v předchozích třech měsících. Ve své předběžné zprávě to dnes uvedl britský statistický úřad. Růst byl nejslabší od konce roku 2012. Jeho zpomalení se s ohledem na chladnou zimu očekávalo, ale nikoli v takovém rozsahu. Analytici proto začínají mírnit očekávání ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Britská libra po zprávě oslabila, kolem poledne vůči euru odepisovala 0,9 procenta na 1,1385 eura. Vůči dolaru ztrácela 1,1 procenta na 1,3760 USD.

Statistický úřad konstatoval, že dopad počasí na ekonomiku byl poměrně slabý. Výrazněji zasáhl stavebnictví, jehož produkce klesla ve čtvrtletí o 3,3 procenta, což je nejvíce od druhého kvartálu 2012. Sektory jako je energetika či prodej přes internet ale z chladného počasí profitovaly.

Británie se tak zařadila k těm vyspělým zemím, které vykazují slabší růst. Zatímco před hlasováním o brexitu v červnu 2016 patřila v rámci G7 k nejrychleji rostoucím ekonomikám, dnes se řadí k nejpomalejším a nejistota kolem brexitu je jedním z důvodů, proč tomu tak je. Británie má odejít z EU příští rok v březnu, ale podmínky jsou stále nejasné. To ovlivňuje také aktivitu podnikatelského sektoru.

\"Předpoklad, že centrální banka v květnu zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu, vzhledem ke stagnaci ekonomiky výrazně klesl, pokud zcela nezmizel,\" prohlásil profesor Ivan Petrella z Warwick Business School.

Centrální banka naznačila, že zvýšení sazeb možné je, neboť se snaží zmírnit růst inflace. Ta se sice březnu snížila na 2,5 procenta, stále je však vysoko nad dvouprocentním cílem banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK