Britská Royal Bank of Scotland ztrojnásobila čtvrtletní zisk

27.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Britská finanční skupina Royal Bank of Scotland (RBS), která se loni po deseti letech vymanila ze ztráty, v letošním prvním čtvrtletí ztrojnásobila čistý zisk. Vystoupil na 792 milionů liber (23 miliard Kč) z 259 milionů liber ve stejném období loni. Přispěl tomu pokles nákladů na restrukturalizaci i výdajů spojených se soudními spory, uvedla banka.

Restrukturalizační náklady v prvních třech měsících klesly na 209 milionů liber z 509 milionů před rokem. Soudní výdaje pak činily 19 milionů liber, zatímco ve stejném období loni to bylo 764 milionů.

Banka, která je ze 72 procent v rukou státu, ale spolu s pokračující redukcí své činnosti také snižuje provozní náklady. Zisk banky byl zhruba dvojnásobný proti odhadům analytiků.

Stinnou stránkou jsou ale další pokuty, které bance hrozí v USA za prodej finančních produktů spojených s rizikovými hypotékami. Rozhodnutí o pokutách může přijít letos kdykoli. Odhady se velmi rozcházejí, sahají od jedné do devíti miliard liber. Na soudní spory v USA banka už yčlenila asi tři miliardy liber.

RBS má nyní tři hlavní cíle: vypořádat se se záležitostmi ve Spojených státech, získat do svých rukou státní podíl a obnovit výplatu dividendy, uvedl server BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK