Exxon Mobil díky dražší ropě zvýšil zisk o 16 procent

27.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 27. dubna (ČTK) - Americký energetický kolos Exxon Mobil v prvním čtvrtletí zvýšil zisk meziročně o 16 procent na 4,65 miliardy USD (98 miliard Kč). K růstu přispěla dražší ropa, která pomohla vykompenzovat vyšší náklady a pokles těžby, uvedla dnes firma. Ta je největším veřejně obchodovaným producentem ropy na světě.

Zisk na akcii činil 1,09 dolaru. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zisk 1,12 dolaru na akcii. Příjmy se zvýšily o 16,3 procenta na 68,21 miliardy USD (1,4 bilionu Kč), a překonaly tak odhady analytiků. Těžba naopak o šest procent klesla a činila 3,9 milionu barelů ropného ekvivalentu denně.

V divizi průzkumu a těžby zisk díky růstu cen komodit firmě vzrostl o více než 50 procent. V divizi zpracování ropy a prodeje se ale zisk o 12 procent snížil, podobně v chemické divizi zaznamenal pokles o 14 procent. Zisk v divizích benzinu, umělých hmot a souvisejících produktů se přitom zisk snížil již druhé čtvrtletí za sebou.

Po letech nízkých cen ropy, což mělo negativní dopady na příjmy a zisk ropných firem, se ceny zotavují. Od začátku letošního roku stouply zhruba o osm dolarů na barel,.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK