Odbory budou prosazovat 5 týdnů dovolené či kratší pracovní dobu

27.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Zkrácení pracovní doby o 2,5 hodiny týdně či uzákonění pěti týdnů dovolené pro všechny bude v příštích letech prosazovat Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Usilovat bude i o zrušení karenční doby a dřívější odchod do penze pro pracovníky v náročných profesích. Úkoly pro příští roky schválili dnes v Praze odboráři a odborářky na sjezdu ČMKOS. Usnesení má ČTK k dispozici.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 29 svazů s asi 310.000 členů. Pro příští období účastníci sjezdu uložili předákům osm hlavních úkolů. Prvním z nich je prosazování kratší pracovní doby. Podle představ odborářů by se měla zkrátit týdně o 2,5 hodiny ze 40 na 37,5 hodiny.

\"Zkracování pracovní doby je zodpovědné, může to pomoci i v tvorbě pracovních míst,\" řekl předák ČMKOS Josef Středula, kterého odboráři v pátek na sjezdu zvolili do čela centrály na další čtyři roky. Podle Středuly kratšímu pracovnímu týdnu bude nahrávat i nastupující digitalizace.

Podle odborů Češi stráví v práci mnohem více času než jejich kolegové z jiných států EU. Středula uvedl, že německý zaměstnanec ročně v průměru odpracuje 1077 hodin, ten český pak zhruba o 270 hodin víc. \"Lidé jsou tu před důchodem pak také mnohem víc unaveni,\" podotkl šéf odborů.

ČMKOS chce v příštích letech prosazovat i pětitýdenní dovolenou pro všechny. Podle zákoníku práce mají nyní pracovníci nárok na čtyři týdny volna. Odbory by chtěly dosáhnout i uzákonění dřívějšího odchodu do důchodu pro lidi v náročných profesích a ve zdraví škodlivém pracovním prostředí. Tlačit budou i na zrušení karenční doby, tedy neproplácení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci.

Zrušení karenční doby se stalo také jedním ze sporných bodů při vyjednávání ANO s ČSSD o sestavování vlády. Vyjednavači obou stran už dřív oznámili, že se na proplácení náhrad i v prvních dnech stonání dohodli. Parametry ale neupřesnili.

ČMKOS chce pokračovat i ve své kampani Konec levné práce. Na vyjednávání o růstu mezd pro příští rok se chce připravit 11. září na setkání odborářů z celé republiky. Akce, která má předáky motivovat před začátkem kolektivního vyjednávání, se uskuteční už počtvrté.

Podle Středuly si pracovníci, které chránila kolektivní smlouva, vydělali mezi lety 2014 až 2017 v průměru o 137.347 korun víc než ostatní. Měli také celkově v průměru o 166 hodin kratší pracovní dobu, tedy o jeden měsíc, řekl Středula.

Odboráři chtějí prosazovat také to, aby cizinci v Česku dostávali za stejnou práci stejné odměny jako čeští zaměstnanci. Usilovat budou i o odstranění nerovného odměňování žen a mužů, vyplývá z usnesení.

Poslední dva z osmi bodů se týkají dalšího rozvíjení sociálního dialogu a zjednodušení právní úpravy pro evidenci odborových organizací.

ktk mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK