Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,3 procenta

27.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily. Index PX během týdne stoupl o 0,3 procenta na 1124,2 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce rostoucí akcií týdne byla mediální společnost CME, naopak nejvíce si pohoršily akcie Moneta Money Bank. Předchozí týden akcie oslabily o 1,2 procenta.

\"Uplynulý týden byl ve znamení výsledkové sezony za první čtvrtletí, Evropské centrální banky a mezinárodní politiky. Dosažené výsledky jsou lepší, než trh očekával. Zprávy z mezinárodní politiky dodávaly pozitivní impulzy. Ani přes kladná zveřejněná data neustávala zvýšená rozkolísanost. Ani domácí trh se jí nevyhnul,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Moneta, která přišla o 2,6 procenta na 83,5 Kč. Banka se v pátek obchodovala naposledy s nárokem na hrubou dividendu osm Kč. Investoři jsou obezřetní vzhledem k tomu, že další dividendy budou již výrazně nižší kolem pěti korun na akcii a tomu se uzpůsobuje i současná cena.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla CME, která přidala 6,9 procenta na 90,0 Kč. CME zveřejnila lepší čísla za první kvartál, než se očekávalo. Dále oznámila, že vzhledem k současné dluhové pozici bude schopna dodatečně snížit úrokové náklady do konce roku.

Příští týden se trh bude soustředit na výsledkovou sezonu a zasedání americké centrální banky Fed. Výsledková sezona by měla i v druhé své polovině pro USA dodávat pozitivní informace. Středeční Fed již může být pro trhy překvapením. Souhrnně se očekává, že nedojde ke zvýšení sazeb. \"Pokud by Fed trhy zaskočil, čekali bychom negativní odezvu na trhu. I pro příští týden jsme více opatrní a očekávali bychom nervozitu před zasedáním a samozřejmě následnou reakci po samotném rozhodnutí,\" uzavřel Vaníček.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK