Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 2,4 procenta

04.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily. Index PX během týdne klesl o 2,4 procenta na 1097,2 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce rostoucí akcií týdne byla sázková společnost Fortuna, byť odešla z hlavního trhu. Naopak nejvíce si pohoršily akcie Erste Bank. Předchozí týden akcie posílily o 0,3 procenta.

\"V uplynulém týdnu investoři sledovali zasedání americké centrální banky Fed, výsledkovou sezonu a zahájení rozhovorů mezi USA a Čínou ohledně obchodní politiky. I přes pozitivní výsledkovou sezonu zůstávají trhy nervózní, což je vidět na vybírání zisků u amerických akcií. Domácí index PX rovněž podlehl prodejní náladě,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Připomněl, že index PX nezohledňuje vliv dividend, což třeba v případě Monety ovlivňuje jeho mezitýdenní výkonnost.

Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenala Moneta, která ztratila 9,9 procenta na 75,2 Kč. Nicméně to bylo z velké části způsobeno tím, že titul se od pondělí obchodoval bez nároku na hrubou dividendu osm Kč na akcii. Bez tohoto technického faktoru měly nejhorší výkonnost akcie Erste Group, které oslabily o 6,2 procenta na 971,6 Kč. Banka ohlásila sice čistý zisk nad odhady, provozní úroveň ale nepřesvědčila, a investoři tak vybírali zisky.

Naopak nejvíce rostla sázková společnost Fortuna, která přidala 8,9 procenta na 214 Kč. Akcie sice byly na žádost samotné společnosti od středy vyřazeny z obchodování na hlavním trhu burzy, nicméně následně pokračovalo obchodování na neregulovaném vedlejším trhu. Důvodem růstu může být podle Vaníčka spekulace některých investorů na vyšší cenu v rámci očekávaného vytěsnění minoritních akcionářů či zvyšování podílu samotného majoritního akcionáře.

Příští týden se trh soustředí na výsledkovou sezonu a na možné výstupy z jednání mezi USA a Čínou o novém nastavení obchodní politiky. \"Neočekáváme, že by výsledková sezona měla přinést nepříznivá data. Výsledky či částečné informace z jednání mezi USA a Čínou mohou být pro trh výrazným impulzem. Již dříve, když se objevily informace o možných nových clech USA na čínské zboží, tak na to trh reagoval výrazně negativně. Vzhledem k tomuto faktoru zůstáváme opatrní i na příští týden,\" upozornil Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK