Ropa kvůli Íránu prudce zdražuje, Brent je blízko 75 USD za barel

04.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. května (ČTK) - Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují, vzhůru je tlačí možnost obnovení amerických sankcí vůči Íránu. Severomořská ropa Brent si kolem 18:00 SELČ připisovala 1,8 procenta a nacházela se těsně pod 75 dolary za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 2,2 procenta a blížila se k 70 dolarům za barel.

Americký prezident Donald Trump by měl ohledně možnosti obnovení sankcí vůči Íránu rozhodnout do 12. května. Investoři se obávají, že znovuzavedení sankcí by mohlo snížit vývoz ropy z Íránu. Země je významným dodavatelem suroviny.

Vláda v Teheránu tento týden oznámila, že vývoz ropy z Íránu v dubnu dosáhl 2,6 milionu barelů denně. To je nejvyšší úroveň od dohody z roku 2015, která omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa rozvoje íránského jaderného programu. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ve čtvrtek prohlásil, že požadavky Spojených států na změny v této dohodě jsou nepřijatelné.

Analytici ze společnosti ANZ dnes předpověděli, že cena ropy Brent by se do konce letošního roku mohla vyšplhat na 80 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 74,95 73,62 New York - NYMEX WTI červen 69,91 68,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK