Průmysl v dalších měsících podle analytiků obnoví růst

07.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Březnový pokles průmyslové výroby je podle analytiků způsoben především kalendářními vlivy. Jde o jednorázový výkyv a průmysl by měl v dalších měsících obnovit růst, uvedli ekonomové. Zároveň ale upozornili, že průmysl již naráží na své výrobní limity, mimo jiné kvůli nedostatku pracovních sil, a růst tak bude slabší.

Průmyslová výroba podle dnešních údajů Českého statistického úřadu v březnu po desetiměsíčním růstu meziročně klesla o 1,1 procenta. Podepsal se na tom zejména pokles výroby aut, ale také plastů. Dalším důvodem je to, že letošní březen s Velkým pátkem měl o dva pracovní dny méně než loňský. Kromě výroby klesly po několikaměsíčním růstu i tržby a nové zakázky.

\"Výsledek průmyslu je tentokrát opravdu silně zatížený kalendářními vlivy, a tak nemá smysl z vývoje v jednotlivých oborech dělat zásadní závěry,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Na výsledek nepohlíží pesimisticky ani analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. \"Číslo po očištění stále potvrzuje solidní kondici průmyslu bez známek citelnějšího zpomalení. I meziroční snížení nových zakázek je nutné vzhledem k negativnímu kalendářnímu vlivu brát s nadhledem,\" uvedl.

Růstu průmyslu podle ekonomky Komerční banky Moniky Junicke nepomáhá rekordně nízká nezaměstnanost a nedostatek pracovní síly, což je největší bariérou růstu. \"Dynamika českého průmyslu ve druhém čtvrtletí zpomalí, i nadále však zůstane solidní. Na tento fakt poukazují už dříve předstihové indikátory z výroby z tuzemska i zahraničí,\" uvedla.

\"Průmysl u nás i v Německu, stejně jako v některých dalších zemích EU, se stává obětí své vlastní úspěšnosti a síly posledních let. Jede se nadoraz, bez volných kapacit,\" dodal hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Zásadním problémem je i podle něj nedostatek pracovní síly.

\"Česká ekonomika i nadále roste a jde o růst solidní, nicméně jsou zde patrné známky zpomalení tempa růstu. Tuzemský průmysl se potýká s nedostatkem potřebné pracovní síly, což je též faktor stojící v cestě dalšímu zrychlování tempa průmyslové výroby a růstu české ekonomiky jako celku,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK