ArcelorMittal dostal od EK zelenou k převzetí ocelárny Ilva

07.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. května (ČTK) - Evropská komise (EK) dnes schválila největšímu světovému výrobci oceli ArcelorMittal záměr převzít italskou ocelárnu Ilva. ArcelorMittal, jenž sídlí v Lucemburku, ale musí splnit určité podmínky. Komise uvedla, že na evropských trzích s ocelí musí zůstat zachována efektivní hospodářská soutěž, která bude ku prospěchu spotřebitelů i podniků.

\"Ocel je velmi důležitá pro mnoho evropských průmyslových odvětví a rovněž produktů, které každý den používáme. Dnešní rozhodnutí zaručí, že akvizice firmy Ilva společností ArcelorMittal, kdy vznikne největší výrobce oceli v Evropě, nebude mít za následek vyšší ceny oceli,\" uvedla k rozhodnutí komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

\"ArcelorMittal navrhl prodat několik ocelářských závodů v Evropě jednomu či více kupcům, kteří je budou provozovat a trvale ArcelorMittalu konkurovat. Tím bude na evropských trzích s ocelí zachována efektivní hospodářská soutěž,\" dodala.

ArcelorMittal v rámci snahy o získání souhlasu k převzetí firmy Ilva mimo jiné navrhl, že prodá své hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK