Průmysl a stavebnictví v březnu kvůli kalendářním vlivům klesly

07.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Průmyslová výroba v březnu po desetiměsíčním růstu meziročně klesla o 1,1 procenta. Stejně tak stavební výroba v Česku v březnu meziročně klesla o 0,7 procenta. Obě statistiky ovlivnily kalendářní vlivy, protože letošní březen měl o dva pracovní dny méně než loňský. Meziroční růst maloobchodních tržeb v Česku bez obchodů s vozidly pak v březnu zpomalil na 4,4 procenta z únorových šesti procent. Vyplývá to z dnešních dat Českého statistického úřadu.

Na poklesu průmyslu se podepsal zejména pokles výroby aut, ale také plastů. Dalším důvodem je to, že letošní březen s Velkým pátkem měl o dva pracovní dny méně než loňský. Kromě výroby klesly po několikaměsíčním růstu i tržby a nové zakázky. Podle ekonomů jde ovšem o jednorázový výkyv a průmysl by měl v dalších měsících obnovit růst. Zároveň ale upozornili, že průmysl již naráží na své výrobní limity, mimo jiné kvůli nedostatku pracovních sil, a růst tak bude slabší. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová výroba v březnu stoupla o 5,5 procenta, uvedli statistici.

I na poklesu stavebnictví se podle ekonomů podepsal fakt nižšího počtu pracovních dnů. Po očištění o tento vliv stavebnictví stouplo o dvě procenta. Většímu rozvoji brání podle analytiků nepřipravenost velkých infrastrukturních projektů. V průběhu roku by však těchto zakázek mělo přibývat.

Tuzemský maloobchod, bez prodejů aut, má podle analytiků rekordní měsíce ještě před sebou. Nízká nezaměstnanost spolu s rychlým růstem mezd se totiž i nadále podílí na vyšší ochotě Čechů utrácet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK