Ceny ropy před Trumpovým rozhodnutím o dohodě s Íránem klesají

08.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. května (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, drží se však v blízkosti nejvyšší hodnoty za více než tři roky. Investoři čekají na dnešní oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně mezinárodní jaderné dohody s Íránem.

Kolem 16:45 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,9 procenta na 75,48 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,2 procenta na 69,86 dolaru za barel.

Trump avizoval, že své rozhodnutí ohledně dohody oznámí dnes ve 20:00 SELČ. Pokud by se USA stáhly z dohody, mohlo by to mít negativní dopad na vývoz ropy z Íránu. Analytici však rovněž upozorňují, že by to mohlo dále zhoršit geopolitické napětí na Blízkém východě, který má na celosvětových denních dodávkách ropy zhruba třetinový podíl.

Analytik firmy Petromatrix Olivier Jakob upozornil, že trhy na rozhodnutí čekají již několik měsíců a obchodníci to již z velké části do cen promítli.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 75,48 76,17 New York - NYMEX WTI červen 69,86 70,73

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK