Akcie v USA kvůli Íránu uzavřely téměř beze změny, dolar rostl

08.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely téměř beze změny. Smazaly přitom předchozí ztráty díky oživení energetických firem po oznámení Donalda Trumpa, že odstupuje od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Americký prezident tak potvrdil to, co většina investorů čekala.

Index Dow Jones nakonec stoupl o 2,89 bodu, tedy 0,01 procenta, na 24.360,21 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 0,71 bodu, neboli 0,03 procenta, na 2671,92 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,69 bodu, čili 0,02 procenta, na 7266,90 bodu.

Trump prohlásil, že jaderná smlouva s Íránem je neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Zároveň řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na \"nejvyšší úrovni\".

Rozhodnutí odstoupit od dohody pravděpodobně zvýší riziko konfliktu na Blízkém východě, popudí evropské spojence USA a naruší globální dodávky ropy. Trump dodal, že je ochotný jednat o nové dohodě s Íránem.

Dílčí index S&P energetických nakonec smazal své ztráty, protože cenám ropy se po oznámení podařilo zmírnit předchozí propad. Z velkých sektorů dnes posílily průmyslový a finanční, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes vzrostl ke koši měn na novou nejvyšší hodnotu v letošním roce. K růstu přispěly obavy z politického vývoje v Itálii. Část zisků dolar smazal po oznámení, že se USA stahují z jaderné dohody s Íránem. Obchodníci nicméně bagatelizují význam dohody pro další pohyby trhu, protože rozhodnutí se čekalo. Na vývoj kurzu dolaru má podle nich nyní vliv hlavně zvyšování úroků v USA.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,4 procenta na 93,12 bodu. Vůči euru dolar stoupl o půl procenta na 1,1861 USD, k jenu nepatrně vzrostl o 0,03 procenta na 109,12 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,5 procenta na 129,44 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK