Statistici dnes zveřejní vývoj zahraničního obchodu v březnu

09.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Přebytek zahraničního obchodu Česka by se měl v březnu podle očekávání ekonomů pohybovat kolem 21 miliard korun. Přesný údaj dnes zveřejní statistici. V únoru činil přebytek 18 miliard korun. Vývoz oproti loňsku klesl o 1,2 procenta a dovoz se snížil o 0,2 procenta.

Analytici Komerční banky očekávají, že přebytek zahraničního obchodu v březnu dosáhne 18,6 miliardy korun. \"Pokles průmyslové výroby se odráží také v bilanci zahraničního obchodu. Ta v březnu zřejmě vykázala o více než šest miliard korun nižší přebytek než před rokem. Meziroční pokles vývozů do zahraničí je ovlivněn nižší výrobou aut i silnější korunou, která si meziročně připsala šest procent,\" uvádí KB.

Český export by se měl v letošním druhém čtvrtletí ve srovnání se začátkem roku, který byl nejslabší od roku 2013, mírně zvýšit. Vyplývá to z Indexu exportu, který sestavuje Asociace exportérů a Raiffeisenbank. Předchozí tři čtvrtletí růst vývozu zpomaloval. Na jedné straně český vývoz těží z dobré kondice světové, především pak evropské ekonomiky, na druhé straně čelí stále akutnějšímu nedostatku zaměstnanců na českém trhu práce. Dalším faktorem, který brzdí růst českého exportu a průmyslu, je stagnace prodejů osobních aut v Česku i v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK