Škoda JS měla zisk 374 mil. Kč, meziročně více než dvojnásobný

09.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 9. května (ČTK) - Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, zvýšila meziročně zisk před zdaněním na více než dvojnásobek na loňských 374 milionů korun. Podnik utržil 4,7 miliardy korun, meziročně o pět procent více. Vývoz do 12 zemí, zejména na Slovensko, do Maďarska a na Ukrajinu, tvořil už 68 procent. Na českém trhu v současnosti není moc zakázek. Podnik získal nové kontrakty za 4,4 miliardy Kč, meziročně o pět procent více. ČTK to dnes řekl předseda představenstva a generální ředitel podniku Vladimír Poklop. Škoda JS zaměstnává stabilně 1100 lidí a loni vykázala už 18. ziskový rok v řadě.

Nárůst zisku i tržeb byl podle Poklopa dán zejména tím, že se optimálně sešly zakázky, ale také vyšší efektivitou a růstem kvality výroby, inženýringu i servisu. Poměr čistého zisku k tržbám stoupl meziročně ze tří na šest procent. \"Využili jsme příznivé skladby zakázek a mohli jsme spolu se servisními pracemi a inženýringovými dodávkami správně ekonomicky vytěžit kapacity firmy,\" uvedl. Na nákupy a opravy majetku firma vydala 150 milionů Kč, což chce zachovat.

Letos plánuje udržení tržeb. Za současné situace na trhu jaderné energetiky se podle Poklopa nedají očekávat razantní nárůsty. Jaderná oblast není úplně jednoduchý byznys a obchodní příležitosti spíše stagnují. Loni přijaté zakázky, které Poklop považuje za úspěch, dávají solidní perspektivu až na čtyři roky.

Z celkových tržeb vytvořila 66 procent inženýringová divize, tedy výstavba a modernizace jaderných zařízení; meziročně posílila o devět procent. \"Předáním do záručního provozu byl zakončen dosud nejvýznamnější projekt divize, a to záměna systému kontroly a řízení jaderné elektrárny Dukovany, který probíhal od roku 2001,\" uvedl. Významně pokročily práce na dostavbě slovenské elektrárny Mochovce. Na třetím bloku jsou hotové stavební zkoušky a Škoda JS je připravená zahájit testy primárního okruhu. Hotová je kontrolní montáž reaktoru čtvrtého bloku, dokončují se montážní práce a připravuje zahájení stavebních zkoušek.

Významná byla také záměna systému kontroly a řízení maďarské jaderné elektrárny Paks, zahájená v roce 2016. \"První výrobní blok řízený modernizovanými systémy byl loni v září spuštěn na plný výkon,\" uvedl Poklop. Pokračovala modernizace systému kontroly a řízení v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině.

Výroba se na tržbách podílela více než 16 procenty. Základním nosným výrobním programem se stávají kontejnery pro transport a skladování použitého paliva. Pokračovala výroba kontejnerů ŠKODA podle vlastního designu pro jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. První kontejner pro Temelín dodá firma letos. \"Smlouvy na kontejnery pro obě české elektrárna s ČEZ máme do roku 2035, což je významným stabilizačním prvkem,\" uvedl Poklop. Podnik dále vyrábí licenční kontejnery CONSTOR pro litevskou elektrárnu Ignalina, kontejner 300 TERA na ozářené vzorky pro ÚJP Zbraslav. Firma dodala také hermetické kabelové průchodky pro Mochovce a krokové pohony pro Dukovany, Mochovce a Jaslovské Bohunice. Téměř 17 procent tržeb vytvořila divize Servis. Už desátým rokem v řadě pokračovala Škoda JS s údržbou Dukovan a Temelína.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK